“Niti istog klupka” Ane Stišović Milovanović u Narodnoj biblioteci

Knjigu „Niti istog klupka“, koja je predstavljena kikindskoj publici, autorka Ana Stišović Milovanović počinje esejima o Crnjanskom i Andriću, a nastavlja i zaokružuje književnokritičkim prikazima dela savremenih pisaca. U ovom delu ona proučava zajedničke osnove pisaca različitih životnih, poetičkih uverenja.

Knjiga „Niti istog klupka“tumači autorka, Ana Stišović Milovanović, neuobičajenog je naziva za naučnu i eseističku knjigu, a  kao osnovnu ideju ima da se u širem ili užem vremenskom kodu pokaže kontinuitet u srpskoj literaturi:

-Knjiga na početku sadrži četiri eseja, dva o Milošu Crnjanskom i dva o Ivi Andriću i pokušava da njihovo stvaranje osvetli sa neobičajenog stanovišta. Ostali deo knjige se bavi prozom, poezijom i mišlju o književnosti, kao teorijske studije, u kojima sam imala potrebu  da pokažem da  čitava svetska a samim tim i svaka nacionalna književnost poseduje zajednički imenitelj.

U modernoj srpskoj književnosti postoje izvanredni autori, tvrdi naša sagovornica, od kojih su neki više neki manje poznati.

Ana Stišović Milovanović se bavi problemskom i multimedijalnom nastavom. Predsednik je Stručnog veća za školsko razvojno planiranje, autor udžbenika za srpski jezik za srednju školu, književni kritičar i teoretičar. „Niti istog klupka“ nastala je u okviru projekta Memorijalna i duhovna kultura Kosova i Metohije,koji je podržalo Ministarstvo prosvete.