Niske temperature dovele do smrzavanja vodomera

Temperature u minusu dovele su do toga da je u JP “Kikinda” regsitrovano više od 70 slučajeva smrzavanja vodomera i pucanja stakla usled neadekvatno zaštićenih i održavaniih skloništa. Pozivi građana svakodnevno pristižu, a radnici Odeljenja zamene vodomera  prethodnog vikenda su 24 sata uspešno otklanjali kvarove u domaćinstvima.
Do smrzavanja vodomera dolazi isključivo zbog neadekvatno zbrinutog vodomera, kao i zbog toga da se deo vodomera nalazi u šahtovima koji nisu odgovarajuće dubine. Tokom zime važno je pravilno zaštititi vodomere od smrzavanja kako ne bi došlo do kvara , što dovodi do netačno registrovane potrošnje vode i netačnih računa.


Prema Odluci o javnom vodovodu Skupštine grada Kikinde održavanje vodomera je u nadležnosti potrošača – korisnika, skupštine zgrade, odnosno saveta zgrade. Propisi u ovoj oblasti nalažu da građani vodomer zaštite odgovarajućim poklopcem i prosuše sklonište ukoliko dođe do prodora vode. Na taj način će biti izbegnuti nepotrebni troškovi povećane potrošnje i zamene vodomera. Sklonište za vodomer mora da se održava tako da je uvek čisto, suvo i da je vodomer zaštićen od mraza, oštećenja i krađe.
Iz JP „Kikinda“ još jednom apeluju na potrošače koji žive u kućama da toplotno izoluju merne uređaje i unutrašnje instalacije i tako spreče smrzavanje vodomera. Skloništa za vodomere treba da budu dobro zatvorena. Ukoliko je vodomer postavljen plitko ili u podrumskim prostorijama bez prozora, potrebno je postaviti neki termoizolacioni materijal – dasku, stiropor ili slamu preko vodomera, dok zaviti vodomere u platnene materijale ne predstavlja dovoljnu zaštitu.
Vodomeri u propisno izgrađenim skloništima na dubini od jednog metra nalaze se ispod zone smrzavanja i ukoliko je okno poklopljeno i dobro zaštićeno, ne postoji opasnost od oštećenja.
Sve kvarove potrošači mogu prijaviti Pozivnom centru JP „Kikinda“ na telefone: 422-760; 062/ 88 44 891 ili 062/ 88 44 888.
Radnici JP “Kikinda” u najkraćem mogućem roku izlaze na teren i otklanjaju sve kvarove koji su nastali na vodovodnoj mreži.