Niska cena tovljenika

Ljubomir Popov iz Kikinde desetak godina bavi se stočarstvom. U svom domaćinstvu ima svinje, bikove, ovce, kao i dva lipicanera.

-Prvo sam počeo da držim konje. Kupio sam jednog lipicanera i od tada sam proširivao gazdinstvo. Mora da se radi. Stočartsvo mi je dodatni posao. Imam četvoro dece i svaki dinar je dobrodošao – kaže Ljubomir Popov.

U oboru trenutno ima tri krmače i 20 tovnih svinja. Naš sagovornik jedan je od retkih stočara koji se odlučio da primat da uzgoju svinja:

-Cena tovnih svinja bila je niska i nije moglo da isplati ono što je uloženo. Zbog toga su ljudi odustali od njihovog tova. Sada se svinje ponovo uzgajaju, ali sve to je jako malo u odnosu na neke ranije godine. Suša koja nas je zadesila neće doprineti da se stočni fond uveća. Ne prodajem prasiće, nego isključivo tovne svinje. Trenutna cena je 180 dinara za kilogram žive vage. Trebalo bi da bude veća jer je hrana poskupela.

Ljubomir dodaje da je potražnja za tovnim svinjama velika. U ovom domaćistvu ima i sedam bikova koji se prodaju kada dostignu odgovarajući kilažu. Cena je 215 dinara za kilogram.Ovce drži za sopstvene potrebe i za uži krug prijatelja, a obrađuje i 10 jutara zemlje.

-Najviše parcela je pod pšenicom, potom sledi kukuruz i najmanje imam suncokreta. Ova godina će biti jako teška. Većina kukuruza neće moći da se iskoristi ni za silažu – istakao je Popov.

Ljubomir planira da konkuriše za zakup državne zemlje, jer mu je cilj da proširi gazdinstvo sa većim brojem stoke.