Nikada manje parcela pod šećernom repom

U našem ataru nikada nije bilo manje šećerne repe nego ove godine. I poljoprivrednici koji su je posejali kažu da su je zasnovali jer se nadaju da će nadomestiti gubitke koje su imali lane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Setva šećerne repe tokom proleća urađena je u veštačkim uslovima. Razlog tome je veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika koji su je uzgajali prošle godine. Vremenski uslovi bili su takvi da je repa imala trulež, šećerane su nam vratile repu i mi smo platili dupli prevoz, a da ne pominjem trošak koji smo imali da platimo radnike da se vraćena repa prebere. Svi koji su sejali repu prošle godine imali su gubitke i to je uslovilo da samo ja i još jedan kolega imamo repu u novokozaračkom ataru – istakao je Damir Radulović, poljoprivrednik.

Setva slatkog korena, kao i pšenice obavljena je u nepovoljnim uslovima. Zemlja je bila u lošem stanju usled višemesečne suše.

-Veliki problem bio je kako spusti seme do nivoa vlage u zemljištu. Kako smo imali kvalitetne mašine uspeli smo u tome, a sama setva bila trajala je dva, tri dana – kaže naš sagovornik.

Šećerna repa trenutno je u dobroj kondiciji.

-I prošle godine početkom avgusta repa je bila u odličnom stanju. Tada je naišao dug period suše i visokih temperatura što je dovelo do truleži i gubitaka – napomenuo je Radulović.

Uzgoj “kraljice ratarstva” biće manji i narednih godina predviđa Radulović bez obzira na cenu koju nude šećerane.