Nikad pre počela žetva pšenice

Poljoprivredna stručna služba “Kikinda” organizovala je dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda u kukuruzu i suncokretu. Okupljeni poljoprivredni proizvođači imali su priliku da čuju savete stručnjaka, razmene iskustva, ali i da se na licu mesta uvere u to koje sorte hlebnog zrna su u ovogodišnjim uslovima dale dobar prinos.

2018-06-05-14h37m49s120.png”>

-Žetva pšenice počela je sporadično na lakim, peskovitim terenima i slatinama, kao i na parcelama gde su zasnovane ranije sorte. Prinosi su skromni što je i očekivano na samom početku žetve. Pšenica u našem ataru je zasnovana na značajno većim površinama u odnosu na ranije godine. Stanje je šarenoliko i umnogome zavisi od kiša koje su padale u prethodnom periodu. Od prve dekade aprila do sredine maja nije bilo padavina, tako da je naš lokalitet duže od 40 dana bio bez kiše sa temepraturama koje su u proseku bile pet stepeni više od višegodišnjeg proseka – istakao je Zoran Simić, savetodavac PSS.

Žetva ozimog ječma sledeće nedelje biće u punom jeku, a odmah nakon toga počeće intezivnije košenje pšenice. Poljoprivrednici i ovu žetvu dočekuju, a da ne znaju po kojoj ceni će prodavati. Prinosi hlebnog zrna biće i do 20 odsto manji usled nepovoljnih vremenskih uslova tokom aprila i maja.

-Ove godine sejao sam pšenicu, šećernu repu, kukuruz i sunockret. Pšenica, koju imam na nešto više od 100 hektara je u odličnom stanju, a kako ćemo proći u žetvi zavisiće od narednih nekoliko dana kada bude sazrela – rekao je Pero Latinović, poljoprivrednik iz Banatskog Velikog Sela.

-Na oko 200 jutara zasnovali smo pšenicu jer su kukuruz i suncokret prošle godine podbacili. Za sada smo zadovoljni kako izgleda, a kad bude u džaku znaćemo i šta smo uradili ove godine dodao je Milivoj Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde.

Gradska uprava je tu da pomogne da se unapredi poljoprivredna proizvodnja istakao je Imre Kabok,član Gradskog veća.

-Lokalna samouprava svake godine opredeljuje oko 100 hektara državne zemlje za ogledna polja Poljoprivrednoj stručnoj službi. Važno je da postoje ogledne parcele na kojima se jasno vidi kakave prinose koja sorta daje u određenim vremenskim uslovima – kazao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

U kikindskom ataru pod ječmom je uobičajenih oko 2.000 hektara dok je pšenice više nego lane i zauzima oko 13.000 hektara.