Nezapamćena oluja u Kikindi

Olujni vetar koji je duvao jačinom od 112 kilometara na sat i led koji je padao ne pamte se u poslednjih dvadesetak godina. Destominutna oluja praćena kišom uspela je da prouzrukuje pad 40 većih stabala i kidanje grana u kikindskim i seoskim ulicama.

-Oborena stabla prouzrokovala su oštećenje elektroinstalacija na uličnoj rasveti i u domaćinstvima. Štab za vanredne situacije lokalne samouprave uz pomoć vatrogasaca, zaposlenih u Policijskoj upravi, JP “Kikinda”, “Elektrodistribuciji” odmah po okončanju nevremena izašli su na teren kako bi u što kraćem roku sanirali nastalu štetu. Zahvali bih svima koji su u veoma teškim uslovima, po mraku, dali sve od sebe da se saobraćajnice i struja dovedu u prvobitno stanje – istakao je Milivoj Linjački, zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije.

Zabeleženo je oko 80 kvarova na niskonaponskoj mreži, a sreća je da su sve trafo stanice bile u funkciji. Do večeras su svi kvarovi otklonjeni, tako da električnu energiju imaju sva domaćinstva. Tokom dana čišćene su saobraćajnice i delovi grada.

-Dejstvovali smo sa 62 protivgradne rakete i to na teritoriji Grada Kikinde, Ostojićeva i Čoke – rekao je Linjački.

Drva i instalacije u najvećoj meri pala su u Mikronaselju ulicama: Generala Drapšina, Braće Tatić, Vuka Karadžića, Svetosavskoj, Toze Markovića, Kralja Petra Prvog, Đure Jakšića, Zmaj Jovinoj. Slične probleme imali su i meštani u Banatskom Velikom Selu, Novim Kozarcima i Bašaidu.

-Ulice Miše Grujića i Laze Lazarevića u Bašaidu su najproblematičnije jer je drvo oštetilo strujne vodove tako da deo domaćinstva nema struje – objasnio je Zoran Petrović, predsednik MZ Bašaid.

Linjački je prilikom posete Bašaidu rekao da se podjednako računa vodilo o tome da grad i sela budu jednako tretirana i da svi na vreme dobiju pomoć.

Građani su najviše štete pretrpeli na krovovima sa kojih su padali crepovi, kao i na fasadama zbog pada stabala. Na svu sreću povrđenih nije bilo.