Neuspešna prva prodaja Metanola

Tender za prikupljanje ponuda za nadmetanje za prodaju Metanola bio je neuspešan. Iako je firma “Kronošpan Hemikal LTD” sa Kipra otkupila tendersku dokumentaciju, ponudu nisu dostavili. Podsetimo da su pre raspisivanja javnog poziva za kupovinu kikindskog kompleksa bile zainteresovane dve firme, od kojih je jedna kiparski holding. Početna cena u prvom krugu za 100 odsto kapitala bila je 38,5 miliona evra, a jedna od važnih stavki je što se fabrika prodaje bez dugova.


Kako je za TV Rubin izjavio Jožef Šamu, predsednik Samostalnog sindikata MSK, raspisivanje drugog poziva očekuje se u martu ili aprilu. Ipak, naš sagovornik ni tada ne očekuje da će fabrika dobiti novog vlasnika, a kao razlog navodi cenu gasa.
-Cena gasa, koji je osnovna sirovina u našoj proizvodnji prošle godine bila je od 220 do 230 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Da bi imali pozitivno poslovanje cena gasa morala bi da bude najmanje za 30 procenata niža. Cenu gasa za ovu godinu znaćemo u martu ili aprilu, a prema sadašnjim prognozama ona bi mogla da dostigne i 280 dolara za 1.000 metara kubnih. Ukoliko gas ne bude jeftiniji mislim da neće biti pomaka u prodaji – rekao je Šamu.
Metanol je prošlu godinu završio pozitivnim rezultatom, napominje Šamu i dodaje da je to zahvaljujući rekordnoj proizvodnji.U 2017. proizvedeno je 186.000 tona metanola i 90.000 tona sirćetne kiseline.
I tokom januara ove godine proizvedeno je više metanola i sirćetne kiseline u odnosu na plan, a kompletna proizvodnja u tekućoj godini je prodata. Šamu zaključuje da 535 zaposlenih u fabrici rade u tri smene i da proizvodni proces teče nesmetano.


Stručnjaci, među kojima je i Zoran Popović iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju potencijalne partnere MSK-a svrstavaju u dve kategorije. U prvoj su oni koji bi nastavili postojeći proizvodni program pod uslovom da gas, koji je osnovna sirovina, obezbede po nižoj ceni, jer je on glavna kočnica rentabilne proizvodnje. Druga kategorija partnera su oni koji nude ulaganja u proizvodne kapacitete gde bi se proizvodili derivati metanola i sirćetne kiseline više faze dorade, koji su neuporedivo profitabilniji i mogu da istrpe i ove postojeće cene gasa. Iako je prvi tender neuspešan, analize pokazuju da upravo veliki potencijal fabrike može privući investitore.
Osim fabrike u Kikindi u vlasništvu ove firme je i MSK sa sedištem u Baru u Crnoj Gori gde se nalazi i terminal za pretovar sirćetne kiseline iz železničkih cisterni u brodove. Proizvodnja je počela davne 1987. godine, ali od tada do danas više puta je prekidana zbog visoke cene gasa kao osnovnog energenta.