“Nema optužbi, nema dokaza. Kompanija FCC žrtva političke intrige” – piše bečki Kurir

Vesti iz Kikinde stigle su do nemačkog Bilda i bečkog Kurira. Nažalost, o našem gradu čulo se – ne po dobrom.

Optužbe protiv domaće kompanije: Srbija plaši investitore

Nema optužbi, nema dokaza. Izgleda da je austrijska kompanija FCC žrtva političke intrige

– ovako glasi naslov teksta u bečkom Kuriru sa podnaslovom:

Predsednik Aleksandar Vučić želi da Srbija što pre uđe u EU

Ovaj list sa ozbiljnim kredibilitetom plasirao je tekst o slučaju kikindske deponije u kome se između ostalog govori o sumnjivom hapšenju direktora kompanije FCC povodom sumnji da je na deponiji odlagan opasan otpad. Dvojica direktora Bojan Marković i Goran Krstić koji duže od deset godina vode poslove austrijske kompanije FCC i dalje su u pritvoru. U bečkom kuriru navedena je izjava izvršnog direktora kompanije FCC u Austriji Björna Mittendorfera koji kaže:

– Bez upozorenja, bez prethodnih žalbi ili pritužbi, naša dva upravna direktora su stavljena u pritvor. Službena optužnica ne postoji, samo anonimna optužba da je kompanija navodno “nelegalno skladištila opasan otpad” na svojoj deponiji u blizini grada Kikinda.

Mittendorfer dalje žestoko negira optužbe dodajući:

Od 600 do 700 odlagališta koje postoje u Srbiji, samo šest imaju sličan visok standard, i to po standardima EU, kao i mi. Prošle godine samo, bili smo testirani sedam puta od strane vlasti, i do sada nije bilo pritužbi. Uostalom, tu nikada nije bilo problema.

U svakom slučaju, rukovodstvo grupe u Himbergu u Donjoj Austriji smatra da su njihova dva menadžera “nevina”, istakao je za bečki Kurir Mitendorfer koji dovodi u sumlju sprovedene akcije i metode:

– Još uvek nisu analizirali uzorke tla, još uvek nema dokaza protiv dvojice srpskih direktora, i ostaje osnovno pitanje: Ako nema dovoljno pravne sigurnosti u Srbiji, moramo uzeti u obzir, u principu, da li se investicije nastavljaju. Do danas je Grupa uložila 15 miliona evra u Srbiju, stvarajući oko 130 radnih mesta.

Bečki kurir u istu vezu sa nemilim događajem na kikindskoj deponiji dovodi i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i odnosom zemlje prema stranim investitorima.Na ovaj tekst objavljen u bečkom Kuriru i tekst slične sadržine u nemačkom Bildu komentar smo potražili od državnog sekretara u ministarstvu zaštite životne sredine Branislava Blažića.

– Nažalost ovim povodom, Kikinda je stigla i u austrijske i nemačke medije. Više bi voleli da je bilo nešto afrmativno nego da je ovo jedna njihova isprovocirana reakcija na ponašanje naših insitucija i sistema. Jer sve što se dešavalo je poprilično sumnjivo od početka. Nasilno, kršeći procedure pa i zakon neko je hteo da se ocrni i Kikindu i stranog investitora FCC. To je po meni verujte društveno neodgovorno ponašanje i tu se moralo vrlo oprezno raditi jer se ipak radi o stranom investitoru i evo sad imamo tu reakciju koju imamo i koja može da donese veliku štetu posebno kada se gleda kako se predsednik Vučić svakodnevno bori da dovede investitore i otvori nova radna mesta. Neki pojedinci da li neznanjem ili sa namerom stvaraju ambijent pravne nesigurnosti i odvraćanja investitora. Znate šta, strpati ljude u zatvor a da nemate nikakav dokaz je vraćanje u 45.-tu a ne korak napred ka Evropskoj uniji. Po meni niko ne sme da krši zakon to je neosporno a posebno mi iz insitucija i sistema. Tu moramo biti odgovorni i oprezni jer evo kao što je ovaj slučaj, može biti naneta velika šteta. Ovo će se prilično uzdrmati kod stranih inevstitora, posebno austrijanaca, jer moramo imati u vidu da su oni uložili 2 milijarde evra u našu zemlju. Osetljivo pitanje i uopšte se ne osećam prijatno što je takva reakcija stigla sa njihove strane, rekao je u telefonskom uključenju za TV Rubin Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Bečki list dalje citira izjavu austrijskog poslovno delegata Erike Teoman-Brener koja kaže:

Još uvek ima nedostataka u vladavini prava u Srbiji. Pre svega, često postoji neusaglašenost između onoga što je u zakonu i kako se to sprovodi. Pored toga, strani investitori se često žale na “izuzetno dugačke zakonske procedure”.

Teoman-Brenner vidi obračun sa austrijskom kompanijom FCC kao čudan potez , pogotovo jer se nalazi upravo na deponiji u Kikindi koja je daleko iznad standarda u zemlji. U zaključku teksta podsećaju da je Ministar životne sredine Goran Trivan sredinom jula odveo grupu novinara na deponiju i tamo održao konferenciju za novinare. Njegovi navodi su ostali čudno prazni – a novinari su se zbunili, piše bečki Kurir.

Tekstu u ovim novinama dodali bi i to da ni mesec dana nakon dolaska ministra Trivana u Kikindu, a kako je on tada najavio, rezultata uzoraka i dalje nema.