Nema opasnosti od epidemije malih boginja

Podaci iz Nacionalnog centra Rumunije za praćenje bolesti pokazuju da je 3.446 građana zaraženo malim boginjama, a 17 osoba je umrlo. U bolnici u banji Mako u Mađarskoj, na tromeđi Mađarske, Srbije i Rumunije, izbila je epidemija.Kako je Kikinda na samoj granici sa Rumunijom, a naši sugrađani odlaze u banju Mako upitali smo nadležne u Zavodu za javno zdravlje da li ima opasnosti da se bolest proširi.
-Od prvih slučajeva pojave morbila pratimo situaciju u Rumuniji zbog blizine granice i mogućnosti da se bolest prenese i na kod nas. U severnom Banatu i u Kikindi MMR vakcinu primilo je oko 98 procenata dece uzrasta od godinu dana i sedam godina – istakla je dr Tatjana Karać, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.


Osim što su zaštićene o obolevanja vakcinisane osobe štite i one koji nisu primili vakcinu.U Rumuniji je protiv malih boginja vakcinisano manje od 70 odsto stanovništva što je dovelo do epidemije, a najveći broj obolelih je u Temišvaru i Aradu. U ovoj godini na teritoriji okruga nema nijedan sumnjiv slučaj malih boginja, a prošle godine bila su dva deteta sumnjiva i reč je o deci migranata koja su bila smeštena u kampu u Horgošu.
U prethodnoj godini u Kikindi su samo tri roditelja odbila imunizaciju MMR vakcinom, dok je sa područja okruga 16 dece kojima je iz medicinskih razloga vakcinisanje odloženo.