(Ne)komercijalni zvuk „Terra Vive“

Poslednji julski vikend u „Terri“ ima više značenja. Simpozijum skulpture u terakoti je u samoj završnici, a prati ga i muzički, sceni i vizuelni festival „Terra Viva“.

Osmišljen sa ciljem da Kikindi predstavi malo drugačiji zvuk, „Terra Viva“ je i ovoga puta okupila značajna imena rok, rnb, soul, funk i jazz scene, a jedna od glavnih zvezda festivala bio je zrenjaninski kantautor Nenad Pantić poznatiji kao Panta Šiklja Nafta, koji je ovoga puta pored muzike predstavio i zbirku pesama „Vidimo se na kazanu“, kojom se i vratio na scenu:

-To je zbirka moje poezije kojom sam se bavio iz hobija dugi niz godina. Imao sam i svoju grupu, a zahvaljujući organizatorima koji su imali sluha za sve to i zvali me da se vratim na scenu.

  

Funk, soul, jazz i r`n`b zvuk u Atelje „Terra“ donela je Ivana Vukmirović i njen bend „Manivi“. Fokus su stavili na svoju muziku, ali nisu mogli da odole i zvuku svojih miljenika:

-To su autorske stvari. Uglavnom sviramo još dve obrade od bendova koje mi jako volimo i poštujemo, a to su „Fraises coyote“ i „Thundercat“. Ostale su sve autorske stvari, ja sam autor. Ja mislim da će se ljudi u Kikindi lepo provesti.

„Terra Viva“ je odlična prilika da se Kikinđani upoznaju i sa lokalnim muzičarima. Ovoga puta to je bio Danijel Kiš:

-Obrade neću svirati, samo autorske stvari. Jedna pesma je nastala kao zajedničko delo mog prijatelja Branka Radakovića i mene. On je pisao tekst, a ja muziku.

Organizatori nisu preambiciozno pristupili festivalu. Ipak, on je upravo zbog toga postao prepoznatljiv kako u Kikindi, tako i van teritorije grada:

-Nama je uvek bio cilj ne da postanemo nešto veliki, već da promovišemo bendove poput „Manivi“ ili muzičare kao što je Panta šiklja nafta, koji jesu poznati, ali nisu previše komercijalni. Oni bi po svojoj ceni bili skupi da ih neki klub angažuje, a nisu dovoljno zanimljivi da ih neko dovede na „Dane ludaje“ ili festival većeg tipa. Mi smo pravili festival za takve bendove. Promovišemo kvalitetne muzičare iz Srbije i regiona, koji nisu dovoljno komercijalni, a imaju i tu komercijalnu notu, objašnjava Aleksandar Lipovan iz Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“.

Festival je održan uz podršku pokrajinskog Sekretarijata za kulturu u okviru projekta „Sajam kulture“, koji promoviše turističke potencijale lokalnih sredina kroz male manifestacije.

Širi izveštaj o „Terra Vivi“ pogledajte u novoj „Riznici“, koja će premijerno biti na programu 11. avgusta od 11 sati.