Neformalni negovatelji mogu da računaju na Crveni krst

Neformalni negovatelji mogu da računaju na Crveni krst

U Crvenom krstu Kikinde održano je predavanje za neformalne negovatelje, odnosno sve one koji neguju svoje bližnje bilo da su to obolela ili stara lica.

Zanimanje kojim se bave neformalni negovatelji zvanično i ne postoji. Ali tu obavezu ima ne mali broj ljudi, rade najmanje osam sati dnevno i taj rad im nije plaćen, maksimalno su angažovani psihički i fizički tokom rada, rade sami i najčešće nemaju dodatnu pomoć, niti dovoljno finansijskih sredstava i u najvećem broju slučajeva su žene. Tačnije, tri od četiri osobe su žene u radno aktivnom periodu života od 35 do 64 godina, koje brinu o teško bolesnim ili starim članovima porodice. U kikindskom Crvenom krstu potrudili su se da im ovaj posao olakšaju ukazujući im na pravilne načine nege bolesnika ili starih i da kroz pitanja reše neke nedoumice sa kojima su se susretali u prethodnom periodu.

Svako od tih starih osoba je donekle bolestan , onemoćao a ima i težih slučajeva i o njima brinu njihovi najbliži. Ovo predavanje je posvećeno baš tome, njihovim najbližima i osobama o kojima vode računa. Mi smo prošle obuku za predvače kućne nege i danas ćemo prezentovati i pokazati u kućnim uslovima kako najbolje prići bolesniku i kako najbolje odnegovati osobu do koje nam je stalo i koju pazimo, kaže Ljiljana Bogosavljev, saradnik Crvenog krsta Kikinda.

Crveni krst Kikinde već dugi niz godina relizuje program koji upravo ima za cilj da pruži podršku starim licima.

– Program briga o starima postoji već 18 godina i vrlo uspešno se sprovodi na teritoriji Grada Kikinde. Našim programom obuhvaćeno je oko 90 korisnika. Program briga o starima obuhvata kontrolu zdravlja i psihosocijalnu podršku a mi smo to želeli da proširimo i uključili smo vid kućne nege, dodaje Bogosavljev.

Crveni krst Kikinda planira i naredno predavanje koje će se bazirati na postupanje negovatelja ako dođe do toga da se lice koje neguju povredi u kući, kako sprečiti ili reagovati u takvim situacijama. Termin predavanja biće naknadno saopšten.