Nedostatak kadra i ove godine najveći problem Doma zdravlja

Dom zdravlja u Kikindi i u Novoj godini pratiće nedostatak stručnog kadra. Manjak lekara osetan je jer je deo doktora na specijalizacijama koje dugo nisu dodeljivane. Trenutno je devet lekara na specijalizaciji i prvi se vraća krajem 2018. godine.

-Nemamo pravo da zamenimo lekara koji je na specijalizaciji tako da na postojećim radnim mestima nemamo doktore. Nedostatak pokušavamo da premostimo prekovremenim radom lekara koji već imaju više pacijenata. Iako konstantno primamo nove doktore oni budu kratko kod nas i odlaze na specijalizacije. Deo tih specijalizacija daje Opšta bolnica, a deo njih odlazi na druga radna mesta. Iako je cirkulacija lekara velika mi smo uvek u manjku – istakla je doktorka Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

Naša sagovornica ističe da se ovaj problem neće rešiti ni u tekućoj godini jer je još uvek na snazi zabrana zapošljavanja u javnim službama.

Imamo 52 lekara. Ja i dalje tvrdim da je to malo i da noramtiv nije dobro sagledan. Bili smo zu nadležnom Ministarstvu zdravlja i žalili smo se, jer smatramo da smo uskraćeni bar za četiri lekara. Ipak, odgovor još uvek nismo dobili – dodaje doktorka Marković.

Pomoć pri rešavanju kadrovskih problema pružila je i lokalna samouprava koja je izdvajala sredstva za plate lekara, stomatologa i vozača za potrebe Hitne službe. Gradska uprava opredelila je i dva miliona dinara za adaptaciju krovova.

Dom zdravlja uspeo je putem donacija da obezbedi i nove aparate u ambulantama. Firma “Telekom” donirala je oko 500.000 dinara koji su utrošeni na kupovinu ultrazvuka za pregled dečijih kukova. Aparat se nalazi u Dečijem dispanzeru.

-Sopstvenim sredstvima kupili smo audiometar za potrebe Medicine rada. Postojeći aparat bio je star 30 godina i nije više bio u funkciji. Imamo odličnu saradnju i sa mesnim zajednicama.Tako su mesne zajednice Iđoš i Novi Kozarci kupile po frižider za potrebe ambulanti – kaže naša sagovornica.

Dom zdravlja uskoro očekuje i reakreditacija. Neophodno je da se izgradi arhiva koja je u lošem stanju. Ova zdravstvena ustanova u tekućoj godini konkurisaće za sredstva sa projektom energetske efikasnosti za objekat u kome se nalazi Medicina rada i opšta medicina.

Jedino dugovanja ove ustanove je prema “Srbijagasu” tako da će ove godine početi otplata duga putem reprograma.