Nedimović posetio ratare u Mokrinu, Banatskom Velikom Selu i Ruskom Selu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović zajedno sa gradonačelnikom Pavlom Markovim i načelnikom Severnobanatskog upravnog okruga posetiliu su Živicu Terzića iz Mokrina, Peru Latinovića iz Banatskog Velikog Sela i Sretu Dragića iz Ruskog Sela. U svim poljoprivrednim gazdinstvima primarna je ratarska proizvodnja, a sada je vreme kada se sublimira proizvodna godina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Razgovarali smo o državnoj zemlji i od sledeće godine ratari će imati pravo da dobiju parcele u zakup od četiri do osam godina. Poljoprivrednici su pitali i da li će biti veće subvencije po hektaru i za dizel godrivo. Ministarstvo radi na tome da uvede instituciju profesionalnog poljoprivrednog proizvođača koji će imati bolje uslove u narednom periodu nego što su sada – istakao je Branislav Nedimović.

Poljoprivrednicima na teritoriji grada Kikinde lokalna samouprava pruža punu podršku u unapređenju proizvodnje.

-Važne su nam posete ministra poljoprivrede jer je to prilika da predstavimo probleme sa kojima se susrećemo. Mi smo poljoprivredni kraj, a severni Banat ima specifičnosti sa kojima je ministar Nedimović upoznat. Na ovaj način pokazujemo otvorenu nameru da se suočimo sa svim problemima, da saslušamo svakog ponaosob i da ih zajednički rešavamo. Mi imamo želju i energiju da uradimo sve da se poljoprivredna proizvodnja što više unapredi – rekao je Pavle Markov.

Poljoprivrednici očekuju da se državna zemlja izdaje u zakup na više godina, kao i da licitacije budu završene pre jesenje setve. Jedan od tema bila je i ukrupnjavanje zemljišta u cilju navodnjvanja. Ovom prilikom istaknuto je da Ministarstvo poljorpivrede priprema Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji bi bio od pomoći proizvođačima . Cilj je da se jasno odvoji, ko može biti otkupljivač i kako država može da reaguje na probleme.