Nedelja zdravlja usta i zuba

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se od 15. do 21. maja. Stomatološka služba i Patronažna služba Doma zdravlja Kikinda tim povodom održale su dve akcije. Prva od njih bila je na terenu.

-Obišli smo upravu IPP „Banata“, gde živi 15 porodica. Urađeno je 20 sistematskih, stomatoloških pregleda. Pored toga, kontrolisali smo i krvni pritisak i nivo šećera u krvi, kaže Olivera Vučković Popov, glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja.

Druga akcija odvijala se u Školi roditeljstva, gde su buduće majke slušale predavanje dr Ivane Zeljković o važnosti ishrane i pravilne higijene tokom trudnoće. Za ovaj period vezuju se različite predrasude, a najčešća je da žena koja je u drugom stanju podložnija gubitku zuba.

Prema rečima naše sagovornice, zubara ne treba da se boje trudnice, ali ni ostalo stanovništvo. Sve počinje od porodice, tako da roditelji treba da od pojave prvih zuba da dete upoznaju sa osnovama oralne higijene.

Pohvalan je podatak Instituta Batut, koji govori da omladina od 15. do 24. godine najviše vodi računa o zdravlju usta i zuba. Ipak, kako vreme odmiče, ljudi počinju da zanemaruju higijenske navike, te trećina stanovništva starijih od 65. godina nema nijedan zdrav zub. Zbog toga je važno apelovati na sve da povedu računa o ovom aspektu zdravlja.