Nedelja imunizacije

Imunizacija predstavlja primenu vakcina u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti i najbrži je i najjeftiniji način za kontrolu i iskorenjivanje mnogih zaraznih bolesti, zbog čega i predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti. Stoga se tokom ove nedelje skreće pažnja građanima na to koliko je važno zaštiti sebe, ali i druge rekla je dr Tatjana Karać načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje. U Severnobanatskom upravnom okrugu i gradu Kikindi procenat imunizacije svih vakcina je veći od preporučenih vrednosti Svetske zdravstvene organizacije i iznosi više od 95 procenata.

-Zaštita MMR i vakcinom protiv hepatita B je veća od 97 odsto, pentaksin vakcina je podigla obuhvat imunizacije protiv difterije, tetanusa, hemofilusa, influence i polivakcine za tri do četiri odsto od kada je uvedena. Neželjene reakcije se mnogo ređe registruju – istakla je dr Tatjana Karać.

Svake godine građani koji žele mogu da se zaštite vakcinom protiv gripa.

-Ove sezone, posmatrajući unazad pet godina, najviše građana je vakcinisano protiv gripa. Pozivam da se sledeće godine ovoj imunizaciji odazovu svi zaposleni u javnim službama i medicinski radnici – rekla je dr Karać.

Osobe smeštene u zdravstvenim ustanovama socijalne zaštite, gerntološkim centrima takođe podlažu vakcinaciji protiv gripa i hepatita B što je propisano Pravilnikom kliničkih i epidemioloških indikacija.

Ovo je 12. put da se obeležava Nedelja imunizacije koju je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula 2005. godine, a Srbija se od početka uključila u njeno obeležavanje.