Neda Sarić i Jelena Miškeljin među najboljim besednicima

Maturantkinje kikindske Ekonomsko-trgovinske škole, Neda Sarić i Jelena Miškeljin na Republičkom takmičenju iz Osnova retorike i besedništva osvojile pojedinačno 2. mesto i ekipno 3. mesto. Prvi put se kikindska Ekonomsko trgovinska škola predstavila na ovakvom takmičenju i pokazala da ima talentovane retoričare, osvojivši visoka priznanja. Učenice četvrte godine, Neda Sarić i Jelena Miškeljin su u konkurenciji 24 takmičara iz 12 gradova bile vrlo dobro uvežbane, što je predstavljao i jednu vrstu preduslova, kako bi mogle da pokažu i svoj talenat. Profesorica, pravne grupe predmeta Eržebet Lerinc, koja je pokrenula jedinstvenu sekciju retorike, pre pet godina u Kikindi, kaže da je za dobrog besednika potreban kontinuiran rad i razumevanje teme.

Obe učenice, koje su predstavljale Ekonomsko trgovinsku školu, kao i Kikindu, ali i Vojvodinu su skroz odlični đaci i pretenduju za titulu Đak generacije te im vežbanje i kontinuirani rad u okviru sekcije nije predstavljalo problem. Neda Sarić se okušala u jednoj od najtežih disciplina, improvizovanoj besedi i osvojila drugo mesto. „Neka se čuje i druga strana“ bila je zadata tema, koja je inspirisala Jelenu Miškeljin da pokaže besednički talenat. Takmičarkama i mentorki se zahvalio i direktor škole, Tomislav Bartolić,  koji je iskoristio priliku i da im uruči prigodne poklone.

Republičko takmičenje, u organizaciji Ministarstva prosvete, održano po XXI put. Domaćin takmičenja je bila  Pravno birotehnička škola u Nišu. Najbolji takmičari, od kojih su prvo mesto osvojili učenici ekonomske škole iz Kruševca, drugo iz Beograda, a treće Kikinde dobili su diplome, koje se boduju pri upisu na fakultete, a jedan su i od uslova za dobijanje državne stipendije. U Ekonomsko trgovinskoj školi, na inicijativu  Neda Sarić i Jelena Miškeljin, u toku su pripreme za školsko takmičenje u besedništvu, na temu „ Neka se čuje druga strana“, koje bi trebalo da bude održano u maju.