Ne zaboravljaju tradiciju: Izložba farbanih uskršnjih jaja UŽ „Sloga“

Najradosniji hrišćanski praznik je iza nas, ali ne i sve njegove lepote.

Farbanje jaja za mnoge je omiljeni deo Vaskrsa, pogotovo za dame iz Udruženja „Sloga“ koje decenijama priređuju izložbu u čast ove nesvakidašnje veštine.

-Mi ovo radimo već 24 godine. Došle smo do zaključka da bi trebalo nešto starinsko da se vrati u novo vreme. Ne damo da se zaborave naši običaji, posebno oni vezani za najlepši praznik na svetu, kaže predsednica „Sloge“ Olga Golušin.

U prostorijama treće mesne zajednice svoje veštine u farbanju uskršnjih jaja prikazale su i gošće iz ostalih lokalnih udruženja žena.

-Naše stare članice obično su koristile vosak, kao i lukovicu koju su koristile naše bake i prabake. Zato smo i mi donele najviše jaja koja su farbana u lukovici i koja su šarana voskom i pisaljkom. Iako znamo i nove metode, jer se na internetu sad sve može naći, želimo da sačuvamo to starinsko, kako ne bi otišlo u zaborav, objašnjava predsednica UŽ Novi Kozarci, dok Rozalija Tot ispred KUD „Eđšeg“ dodaje:

 

-Pre je bilo farbano samo čisto jaje. Ranije se na takmičenjima nije uvažavala nikakva dekoracija osim pravog farbanog jaja. Ono od stiropora što se kupuje od Kineza mi se nikako ne dopada. Najlepše je prirodno.

Domaćice su se potrudile da pored uskršnje dekoracije goste dočekaju u prazničnom duhu. Tako je i podeljen Uksršnji kolač, a spremljene su i različite đakonije, kao što se to nekad radilo u pravim domaćinskim domovima.

Izložba je bila otvorena za građanstvo, a posetioci, mahom dame oduševljene su onim što su videle. Iako deluje da starinski običaji padaju u zaborav, situacija nije alarmantna, jer nove tehnike privlače pažnju najmlađih.

Ove godine izložba u trećoj mesnoj zajednici bila je nešto skromnija. Ipak, domaćice i gošće potrudile su se da bude u svečanom, prazničnom duhu i u nadi da sledeće godine bude još interesantnijih farbanih jaja.