„Nastojnik“ već 30 godina na sceni kikindskog teatra

„Nastojnik“ je najdugovečnija predstava Narodnog pozorišta u Kikindi. Prvi put je odigrana 19. marta 1988. godine, a sada je doživela 143. izvođenje.

Tekst Harolda Pintera adaptirao je Dragan Ostojić, koji je i reditelj komada, u kojem već tri decenije igra zajedno sa Branislavom Kneževićem i Slavoljubom Matićem.

-Ovu predstavu igramo 30 godina, uvek sa radošću. Stvari koje su se dešavale nama u životu, ne samo ličnom, nego i životu države i grada, mogle su se videti i u „Nastojniku“. Komad je pratio vreme, a i mi smo prolazili svoja zadoljstva i traume i sve ostalo kroz život ove predstave.

Te 1988. godine bio je pravi izazov za mlade glumce da postave predstavu poput „Nastojnika“ na scenu:

-Trebalo je pronaći pravi ključ i da on bude zanimljiv i tadašnjoj, a i današnjoj publici, da ga razumeju, da saosećaju s nama i da to uspešno iznesemo na scenu. To je komad koji se igra na svim kontinentima. On svagde nešto znači, pa i nama ovde, ističe Ostojić.

„Nastojnik“ predstavlja zahvalno štivo, koje korespondira sa gotovo svim generacijama. Karakterišu ga kratak dijalog, koje je glavno sredstvo napetosti. Jedan od kurioziteta je i to da je prvo izveden u Nakovu na Opštinskoj smotri dramskog stvaralaštva:

Tamo nam je domaćin bio naš kolega Branislav Čubrilo Rus, koji je u jubilarnom izvođenju povodom 30 godina imao jedan lik. I pre toga smo imali izvođenje pred Umetničkim savetom ondašnjeg Amaterskog pozorišta, gde smo izveči jednu varijantu „Nastojnika“ na kojoj je insistirao Dragan Ostojić i gde smo čuli zanimljive opaske poput „Brane Knežević je bio veoma loš, a na momente…“ i tu očekujete pohvalu, ali je nastavak „na momente veoma loš“. Zato smo morali da pređemo na „plan b“, a to je ova varijanta „Nastojnika“ koju i sada igramo, priseća se Matić.

Predstava je rađena iz potrebe tada mladih glumaca da se dokažu i da se promeni tadašnji repertoar Narodnog pozorišta. Ipak, niko nije verovao da će biti tako dugog veka.

-Mi smo radili i druge predstave pored te, obrazovali se i učili, ali „Nastojnik“ je uvek bio nešto naše, a poslednjih 10-15 godina je bukvalno naše, jer se igra na naše insistiranje. Uglavnom je to jednom godišnje oko jubileja. Ne znam da li se inatimo ili ne da to ostane u životu, ali mislim da će „Nastojnik“ živeti dok god nas trojica budemo hteli to da igramo, smatra Knežević.

Tajna uspeha „Nastojnika“ je to što su glumci uspeli da tekst Harolda Pintera, koji obiluje engleskim humorom prilagode ovdašnjem mentalitetu. Predstava je igrana u gotovo svim republika bivše Jugoslavije i svugde je zbog svoje univerzalnosti imala odličan prijem. Širi izveštaj o jubileju „Nastojnika“ pogledajte u našoj „Riznici“, koja je na programu 7. aprila od 11 sati.