Nastavak uspešne saradnje Kikinde i Žombolja: Počelo uređenje zelene oaze

Na prostoru između Starog jezera i Sportskog centra „Jezero“ nići će zelena oaza za šetnju, rekreaciju, odmor, igru najmlađih. Podizanje novih parkovskih površina, izgradnja pešačkih staza, postavljanje led rasvete i urbanog mobilijara predviđeni su projektom “Ecolakes” koji Grad Kikinda realizuje zajedno sa opštinom Žombolj. Radovi su počeli proteklih dana i planirano je da budu završeni početkom marta, navodi član Gradskog veća Saša Tanackov.

Planirano je i postavljanje česme koja će ambijentalno biti prilagođena ovom prostoru. Ono što će biti zanimljivo za najmlađe sugrađane je breg za sankanje, visine tri metra. Biće posađene različite vrste sadnica, uz očuvanje postojećih stabala topole. Reč je sadnicama koje tokom godine imaju različiti vizuelni efekat boja i plodova što će dodatno ukrasiti ovaj prostor– rekao je Tanackov i dodao da je predviđeno i postavljanje nekoliko aeratora za poboljšanje kvaliteta vode u Starom jezeru.

Cilj projekta koji predviđa rehabilitaciju i očuvanje prirodnih dobara u Kikindi i Žombolju je unapređenje kvaliteta životne sredine.  Ovaj prekogranični projekat nastavak je uspešne saradnje koju su dva bratska grada uspostavila u brojnim oblastima, ukazao je gradonačelnik Nikola Lukač i naglasio da je važnost prekogranične saradnje sa Rumunijom i Mađarskom potvrđena i prilikom nedavnih razgovora sa predstavnicima Fonda Evropski poslovi kao i posete ambasadorke Rumunije.

Sa bratskim gradom Žomboljem ovo je četvrti projekat koji realizujemo u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije. Prekogranična saradnja mora da rezultira konkretnim projektima. Kad pratite preporuke Evropske unije, to rezultira dobrim projektima. Ovaj projekat oplemeniće prirodnu oazu u centru grada i upotpuniti sadržaj celog poteza Starog jezera– istakao je Lukač.

Projekat “Ecolakes” sprovodi se u okviru “Intereg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija”. Traje 18 meseci, do septembra iduće godine. Od ukupne vrednosti projekta koja iznosi 787.000 evra, učešće Evropske unije je 670.000 evra, dok je vrednost radova na uređenju ove zelene oaze 285.000 evra.