„Nasleđe ravnice“ dr Milorada Stepanova u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju otvorena je izložba slika, koja prikazuje neposredan kontakt umetnika sa prirodom ravničarskog podneblja. Dr Milorad Stepanov odan je Banatu, ribolovu i svemu onome što spaja likovno stvaralaštvo sa ravnicom.

Nasleđe ravnice“ ne može se prikazati kroz taksativne podatke. Letimičnim pogledom na slike, vidi se da je umetnik od ravnice nasledio dinamičke i hromatske vertikale, ali i horizontale.

-Tu su simboli tog tla, od beline gusaka, sivila slatine, ševara, naših kanala i bara. Tu su mnogobrojni elementi živog sveta koje opažamo nečim što se zove periferni vid ili opažamo svojom nekom mentalnom optikom i nosimo ih kroz ceo život, kaže Stepanov.

On već neko vreme radi i kao profesor u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi. U pitanju je rad koji se razlikuje od slobodnoumetničkog stvaralaštva, ali daje i moralni kvalitet, jer on uči od mladosti i mladost uči od njega.

Slike prikazuju sve ono što mi u ravničarskim predelima neretko uzimamo zdravo za gotovo, a što zapravo predstavlja pravo prirodno bogatstvo: gnezda roda, petlove, ševare, kanale, slatine i salaše. Izložba „Nasleđe ravnice“ biće otvorena do 30. oktobra.