Nasleđe kroz goblen, čipku i vez

Izložba „Nasleđe“ koju je priredio Mađarski kulturni centar iz Vojvodine a koja je sinoć otvorena u galeriji „Terra“, predstavlja mađarske narodne ukrasne elemente stvarane prvenstveno od tekstila.

Izložene rukotvorine objedinjene u izložbi „Nasleđe“ koja podseća da negujemo umeće naših predaka, članice Mađarskog kulturnog centra Vojvodine sa sedištem u Subotici stvarale su prethodne tri godine.

-Kao što se vidi iz izložbe izrađujemo rukotvorine na način kako su to naši stari, deke i bake radili. Ima najviše veza, puno tkanja, ima grnčarije, licidera, čipke ali najviše se radi sa tekstilom, kaže Ištvan Nađ, stručni saradnik Mađarskog folklornog centra iz Subotice.

Prethodna izložba ovog centra u Kikindi izazvala je veliku pažnju javnosti odakle se stvorila ideja za ponovno gostovanje.

– Na ovoj velikoj manifestaciji „Dani ludaje“ smo prvi put. Bili smo u galeriji „Terra“ pre 6 godina i tada su iz ove ustanove rekli da nas očekuju ponovo jer su bili zadovoljni izložbom i njenom posećenošću. Mi se nadamo da će i ove godine biti uspešna izložba i puno posećena, dodao je Nađ.

 

Od osnivanja 1995. godine , Vojvođanski folklorni centar bavio se brojnim aktivnostima.

I sami organizuju obuke za očuvanje kulturnog nasleđa odakle je zaključeno da su mahom najstarije generacije zainteresovane za vez, srednja za tkanje a najmlađi se najradije bave grnčarijom. Izložba u galeriji „Terra“ otvorena je do srede 26.septembra.