Napredak javnih medijskih servisa u zastupanju javnog interesa

Novosadska novinarska škola i Edukacioni centar Leskovac, privode kraju jednogodišnji projekat koji se tiče analize zastupanja javnog interesa u javnim medijskim servisima u Srbiji, konkretno Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine. Predmet analize bili su programi raznih vrsta, a istraživači su imali za cilj da otkriju u kojoj meri javni medijski servisi zastupaju, ono što se u zakonu koji određuje njihovo delovanje, naziva javnim interesom. U kikindskom centru za podršku ženama, prezentovani su neki od zaključaka istraživačkog projekta, a opšti utisak je da su javni servis napredovali po ovom pitanju.
vlcsnap-2016-11-29-13h42m56s49

Kikindskom auditorijumu najzanimljivije su bile činjenice o zastupljenosti raznih mesta u Srbiji u informativnim emisijama. Ti podaci apsolutno govore u korist Beograda i Novog Sada koji okupiraju najveći deo medijskog prostora. Drugi važan zaključak današnje debate bio je o zastupljenosti žena u programima javnih servisa.

-Tim povodom, možemo slobodno da kažemo da su javni medijski servisi u Srbiji obuli muške cipele. Žene se u mnogo manjoj meri pojavljuju u programima RTS-a i RTV-a, a na RTV-u je primetan i pad zastupljenosti žena u odnosu na period pre maja 2016. kada su se dogodile promene u ovoj medijskoj kući, istakla je Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole.

Ova debata bila je treća od šest planiranih, a u analizi programa javnih servisa, učestvovalo je 18 monitora.