Naplata i nedostatak radne snage najveći problem preduzetnika

Na redovnoj Skupštini Opšteg udruženja preduzetnika okupljenim članovima predstavljen je finansijski i izveštaj o radu za prošlu i program rada za ovu godinu. Preduzetnici ističu da je naplata i dalje najveći problem, ali da je poslovanje u ovoj godini bilo bolje u odnosu na prethodne. Nataša Đorđević ima udruženje „Moja kreativna kuća“ napominje da su se otvorila i nova tržišta:

-Imali smo dobru godinu. Lokalna samouprava pomogla nam je da edukujemo stanovništvo. Imali smo više od 20 besplatnih radionica. Naše udruženje se bavi socijalnim preduzetništvom, a tokom godine za naše odevne i predmete za enterijer koji su ručno rađeni zainteresovali su se i kupci iz inostranstva.

U protekloj godini kikindski preduzetnici susreću su u sa problemom nedostatka radne snage.

Odlazak radne snage naročito medicinske struke stvoriće probleme. Moramo stvoriti ambijent, pre svega finansijski, da sprečimo odliv mladih zdravstvenih radnika – istakao je dr Dragan Rankov, predsednik Skupštine OUPK.

-Pomažemo našim članovima u svemu. Imamo i besplatnu pravnu pomoć tako da mogu rešiti sve nedoumice koje imaju. Naša vrata otvorena su i za male preduzetničke firme, ali i za velika preduzeća – istakao je Siniša Pašić, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika – rekao je Siniša Pašić, predsednik OUPK.

Pašić je dodao i da veliku pomoć udruženje ima od gradske uprave koja im pomaže u svakodnevnom radu, ali u organizovanju Sajma preduzetnika koji je ove godine bio veoma uspešan.

Pokušavamo da posredujemo u povezivanju većih privrednih društava i preduzetnika. Dodatna šansa je naše susedstvo u Rumuniji gde je došlo do odliva radne snage. Naši preduzetnici mogu da prošire svoju delatnost i u Rumuniji, ali i da privuku naše prve komšije da koriste usluge koje nude – kazao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

U Kikindi ima više od 900 registrovanih preduzetničkih firmi.

Udruženje koje okuplja preduzetnike iz godine u godinu poboljšava svoj rad. Uveren sam, da je, između ostalog, pomoć republike, pokrajine i grada Kikinde uslovilo da se poveća broj preduzetničkih radnji – dodao je Nikola Lukač, načelnik SBO.

Opšte udruženje preduzetnika organizovalo je niz skupova i obuka, sajam preduzetnika, savetodavne radionice, učešće preduzetnika na sajmovima.