Nanotehnologija – izazov 21. veka

U Centru za stručno usavršavanje održano je predavanje na temu „Nanotehnologija – izazov 21. veka“. O najprogresivnijoj naučnoj disciplini današnjice govorio je dr Vukoman Jokanović sa Instituta za nuklearnu fiziku iz Vinče. On je istakao da je primena nanotehnologije najrasprostranjenija u medicini:

-To je nova obalst nanomedicine, koja sada doživljava eksplozivan razvoj. Govorimo o jednoj od najatraktivnijih disciplina, u koju se ulažu mnoga sredstva u čitavom svetu. U njoj se sreću sve oblasti: fizika, hemija, biologija, genetika i molekularna biologija. Ona daje jednu kompleksnu sliku koja stvara mogućnosti da se proizvedu mnogo bolji lekovi, koji će poboljšati zdravstvenu situaciju nekih budućnih pacijenata koji će se lečiti ovim metodama.

Uz pomoć ovih metoda postoji mogućnost da se produži ljudski život. Tehnologija poput ove, smatra naš sagovornik, može da dovede i do toga da postane moguće u potpunosti promeniti genetski kod čoveka. Koliko god svaki napredak u nauci bio dobar, uvek postoji i mogućnost zloupotrebe. Zato i nanotehnologija jeste izazov 21. veka.

Predavanje je organizovao Centar za stručno usavršavanje Kikinda u saradnji sa Centrom za promociju nauke, sve u cilju da se našim sugrađanima svih generacija ponudi kvalitetan sadržaj. Želja je i da se kikindski Centar što bliže poveže sa Institutom u Vinči:

Već smo u nekim pregovorima da se povežemo sa Institutom u Vinči. Postigli smo dogovor da pokušamo da napravimo jedan kamp, koji bi bio februara i gde bi ljudi sa Instituta bili predavači. Ovo je jedno uvodno predavanje, koje je zavredilo pažnju kikindske publike, naglašava direktor Centra za stručno usavršavanje Dejan Karanović.

Pored priče o nanotehnologiji, njenoj primeni i potencijalnim zloupotrebama, Kikinđani su od dr Jokanovića mogli da čuju i da Srbija kada je u pitanju razvoj nauke, može da stane rame uz rame sa razvijenijim državama.