Najvrednije ulaganje u radnika, ističu u SSS povodom 1.maja

Prvi put u novijoj istoriji radnici će svoj praznik, 1. Maj – Međunarodni dan rada, obeležiti u vanrednim okolnostima, u svojim domovima, bez mogućnosti da se tradicionalno okupe i javno upute poruku vladi i poslodavcima. Trenutna situacija pokazuje da je važno da se sačuvaju radna mesta, da se povećaju uslovi rada, bezbednost i sigurnost radnih mesta, rekao je Ilija Drljić, predsednik SSS za Kikndu, Čoku. Novu Crnju i Novi Kneževac.

Ova kriza je još jednom pokazala vrednost svih radnika za funkcionisanje društva i naš svakodnevni život. Osim zdravstvenih radnika, koji se nadljudskim naporima bore na prvoj liniji odbrane od virusa, i trgovci, komunalci, apotekari, pekari, građevinari i mnogi drugi, koji su retko u fokusu javnosti, potvrđuju da se bez njihovog rada ne može odvijati normalan život.

U Kikindi trenutno radi 90 odsto privrednih društava, a situacija u svetu radu je puno bolja u odnosu na 1. maj prošle godine. Važna je i činjenica da sve manje zaposlenih prima minimalnu zaradu.

Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da ova kriza može biti prekretnica i putokaz vlastima i poslodavcima da ulažu u radnog čoveka, koji jedini stvara materijalnu vrednost i od čijeg rada zavisi svaki profit preduzeća i budžet zemlje. Zato za Međunarodni praznik SSS šalje jasnu poruku da neodgovorni poslodavci neće moći da profitiraju od sadašnje situacije, niti da krše radnička prava.