Najviše državno priznanje SUBNOR-u Srbije – ponos i u kikindskom odboru

Najviše državno priznanje SUBNOR-u Srbije – ponos i u kikindskom odboru

Organizacija koja postoji 70 godina prepoznata je i nagrađena od strane najviših državnih instanci. Priznanje je još veće i draže srcu, zato što je došlo na najveći državni praznik, Dan državnosti, kaže predsednik kikindskog odbora SUBNOR-a Nenad Dimitrijević.

-SUBNOR Republike Srbije dobio je Sretenjski orden trećeg reda, koji im je uručio predsednik države Aleksandar Vučić. Ovo je još jedan dokaz da SUBNOR Srbije kao najveća boračka i veteranska organizacija radi posao onako kako treba.

U fokusu ove organizacije je očuvanje sećanja na heroje narodnooslobodilačkih ratova i borba protiv fašizma. Priznanje je došlo u važnom periodu, kada SUBNOR proslavlja sedam decenija postojanja.

-Gradski odbor će taj jubilej obeležiti 9. maja na Dan pobede svečanom akademijom na najvišem nivou. Pokušaćemo da dovedemo i predsednika republičkog odbora SUBNOR-a Dušana Čukića. Ova godina nam mnogo donosi i obećava, jer imamo uverenja da će se 24. marta konačno postaviti spomen obeležje poginulim u ratovima devedesetih.

Potpredsednik GrO SUBNOR-a i profesor istorije u penziji Lazar Demić naglasio je da je tokom rada u prosveti nikad nije menjao činjenice iz prošlosti, iako se istorija neretko prekrajala u društvu. Istu doslednost sačuvala je i organizacija i prenosi je na mlađe generacije.

-SUBNOR je ovim priznanjem dobio satisfakciju. Kad smo počeli da gubimo tlo pod nogama, nismo se predavali. Radimo i na osveženju. Već smo koptirali mlađe profesore istorije. U rad smo uključili i sve pasionirane ljubitelje istorije i sve one koji žele da saznaju nešto više o istoriji svoga grada i zemlje.

Dodeljeno priznanje predstavlja sa jedne strane čast, a sa druge donosi veliku odgovornost. Gradski odbor SUBNOR-a postoji koliko i republički. Trenutno broji oko 450 članova, od kojih su 28 učesnici ratova, a ostali njihovi potomci i poštovaoci.