Najhladniji mart u proteklih šest godina

Hladni  i ledeni dani se  prema  prognozi meteorologa  završavaju ove nedelje. Na kikindskoj Hidrometeorološkoj stanici koju smo danas posetili, temperaturu od -20 stepeni koja je izmerena 1.marta poslednji put zabeležili su 2012. Dobra strana ovakvog vremena je ta da će snežna otapanja i moguće kiše imati dobar uticaj na ratarske kulture.

Pet godina unazad u Kikindi i okolnim selima nije zabeležena hladna zima sa minusom u kontinuitetu. Tokom tog perioda, kako smo čuli od meteorološkog osmatrača Sofije Stepanov stanica je merila izuzetno blage zime, bez snega, u toku kojih je temperatura samo sporadično išla ispod nule:

-Možemo reći da  ovaj minus koji je zabeležen i sneg koji je napadao do 16 centimetra, koji se sad već polako topi predstavljaju  normalnu pojavu. Mi smo navikli na blage zime, zaboravili smo šta je prava zima i šta su veće količine padavina. I ova 2017 na 2018 bila je takođe blaga.


Decembra prošle godine, kao i prvog meseca 2018. gotovo je delovalo  da ćemo imati još jednu od blagih zima u kalendaru, u okviru koje nećemo  beležiti  dnevnu  temperaturu ispod nule. Sredinom februara vremenski uslovi se menjaju:

-Što se tiče februara, beležimo početak padanja snega od 21.kada  je zabeležen samo jedan centimetar snega. On se topio zbog temperature koja se kretala iznad nule, do 4 stepena, tako da se nije zadržavao duže. Poslednjeg  dana, 28. februara beležimo  11 centimetara snega i temperaturu ispod nule.

Ledeni i vrlo hladni dani, evidentirani su u martu. Ekstremna hladnoća, koja se manifestovala temperaturom od 25 stepeni u minusu i snežnim padavinama zabeležena je poslednji put u februaru 2012. godine. Sneg je najviše oduševio najmlađe, ali evidentno je, tumači Stepanov da će obilnije padavine i veća količina snega nakon otapanja dobro doći i poljoprivrednim proizvođačima: Prema prognozi stručnjaka iz naše Hirdometeorološke stanice, koja je postavljena 1874. i najstarija je stanica u Srbiji, od sutra će mart poprimiti obeležje prolećnog meseca, sa oscilacijama u temperaturii i sa svega par dana bez padavina