Najčešća imena u 2017. godini Mihajlo i Milica

Kikinda je prošle godine postala bogatija za 476 beba. Taj broj za 10 je manji u odnosu na 2016. godinu, ističu u Matičarskoj službi u Kikindi. U maju je rođeno najviše beba.

-Od ukupnog broja rođenih beba bilo je 239 devojčica i 237 dečaka. Najpopularnije muško ime prošle godine bilo je Mihajlo, Marko, Luka, Vukašin i Filip. Najčešće žensko ime bilo je Milica, Sara, Darija i Dunja. Pomenuta imena popularna su već nekoliko godina unazad – istakla je Marina Isaković, zamenica matičara.

Pojedini roditelji odlučili su se za retka i stara imena.

-Od retkih muških imena izdvojila bih Maksimilijan, Teodor, Georgije i Zalan. Nesvakidašnja ženska imena koja smo imali prošle godine su: Stefanija, Antonija, Lenka i Čarna – kaže naša sagovornica.

Česta mađarska imena sve ređe se daju, ali zato u Gradu Kikindi imamo Viktora, Adorijana, Edvina odnosno devojčice sa imenom Ana i Lena, imena koja su u međunarodnoj upotrebi. Ove godine jedna beba, devojčica, rođena je u Iđošu, a ne na Porođajnom odeljenju i retko se dešava da se porođaj obavi van Bolnice.

Prema statistici, više je onih koji su stali na ludi kamen, a najviše venčanja bilo je u maju i septembru.

Bilo je 290 sklopljenih brakova. To je 21 venčanje više nego 2016. godine. Najviše parova venčalo se u maju i septembru. Najviše venčanja bilo je u Kikindi, potom slede Mokrin i Rusko Selo – rekla je M arina Isaković.

Od ove godine taksa za venčanje ponovo je uvedena tako da će se 450 dinara plaćati venčanje koje se obavlja u svečanoj sali Skupštine Grada, a 7.000 dinara potrebno je izdvojiti za izlazak matičara na teren.

Prošle godine bilo je poprilično naknadnih upisa. Reč je osobama koje su rođene u inostranstvu i žele da se upišu u naše knjige kako bi mogli da ostvare neka prava.

-To su upisi za osobe koje su rođene van teritorije Republike Srbije. U matičnu knjigu rođenih imali smo 500 naknadnih upisa, u matičnoj knjizi venčanih 48, a 22 u matičnoj knjizi umrlih.

U 2017. godini umrlo je 928 osoba. Najviše u Kikindi, Mokrinu i Ruskom Selu. U odnosu na 2016. prošle godine broj preminulih je smanjen za pet odsto.