Nagrađeni najhumaniji sugrađani

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi u našem gradu obeležen je uručivanjem plaketa Kikinđanima koji su 35, 50, 75 i 100 puta dali krv. Ovo je bila prilika da se promovišu najhumaniji, a među onima koji su krv darovali sto puta su 57-godišnji Branislav Ilić I 60-godišnji Stevan Radošević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Krv sam prvi put dao na radnoj akciji u Zagrebu 1979 godine. Slagao sam da imam 18 godina da bi mogao da dam krv. Od tada sam redavan davalac, a mojim stopama krenula je i moja ćerka koja je krv dala više od 30 puta – rekao je Branislav Ilić

Zamenica gradonačlenika Bosiljka Srdić istakla je ovom prilikom da je krv lek i život.

-Ponosni smo na naše sugrađane dobrovoljne davaoci krvi. Njih je toliko da Kikinda s ponosom može da istakne da je jedna od najhumanijih sredina u Vojvodini i Srbiji. Krv je poklon koji samo zdrava osoba može da daruje drugom čoveku – rekla je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika.

Priznanja je dobilo 44. davalaca koji su tokom godina pokazali svoju humanost. Plakete za najhumanije kolektive “Široko srce” pripale su Policijskoj upravi Kikinda, Ekonomsko-trgovinskoj školi, MZ Nakovo i Moto klubu “Ki riders”.

-Zahvaljujem se svim našim dobrovoljnim davaocima. Zadovoljni smo koliko smo prikupili jedinica krvi od početka godine i naši sugrađani rado se odazivaju našim akcijama – dodala je Danijela Bjeljac, sekretarka Crvenog krsta.

Dobrovoljno davanje krvi je najpoznatiji i najčešći vid javnog označavanja humanosti jer time što se da krv, pomaže se nekome kome je jako potrebna.Suština svih davanja krvi je da se skupi dovoljna količina sigurne krvi i da se postigne da pacijenta čeka krv, a ne da oni čekaju krv. Registar dobrovoljnih davalaca u Srbiji ima oko 100.000 ljudi.