Nagrada „Đura Đukanov“ uručena Milani Grbić

Nagrada „Đura Đukanov“ mladoj autorki i laureatkinji Milani Grbić znači i profesionalno i emocionalno.

Velika je poštovateljka lika i dela preminulog pisca čije ime i nosi nagrada, a ustanovu koja je dodeljuje, Narodnu biblioteku „Jovan Popović“ smatra uporištem svoje stvaralačke karijere. Nagrađena knjiga „Oko nas mora“ nastala je od jedne priče.

-Kasnije nisam mogla da se odvojim od likova. Tako je nastala još jedna priča, koja je imala iste protagoniste, a potom i sve ostale. Na kraju sam došla do zbirke protogonistima ulančanih priča.

Izbor naslova takođe je bio veliki izazov:

Kada je rukopis bio gotovo završen, došla sam u čudnu situaciju. Nijedan naslov mi se nije činio prikladnim od onih koje sam razmatrala. Onda sam shvatila da ću nasloviti zbirku po priči koja se nalazi peta po redu u njoj. Meni je najdraža i shvatila sam da je to pravi izbor i da nije trebalo da se predomišljam. Ona predstavlja neku vrstu preseka, jer se u njoj povavljuju svo troje glavnih protagonista. Ujedno, more ne predstavlja doslovno more nego more usamljenosti u kojem plivaju glavni junaci.

Predesdnica žirija Tamara Krstić i članice Marija Nenezić i Milena Đorđijević Milanin rad su izdvojili zbog pristupa sadržini teksta.

-Ova knjiga može se čitati kao zbirka priča, ali i kao mini specifični roman. Sve pripovetke su objedinjene na neki način likovima koji se pojavljuju. Ona koristi odlično vremensku perspektivu u ovom, uslovno rečeno, romanu. Ima i odličan pristup savremenim porodičnim, emotivnim i svim drugim odnosima. Ipak, strukturu romana na formalnom i idejnom planu ostavlja otvorenom, kaže Marija Nenezić.

Svečanosti dodele nagrade „Đura Đukanov“ prisustvovala je i zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić, koja je naglasila koliko je sve ovo važno za naš grad.

-Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras ovde na dodeli nagrade i promociji knjige. Ovo je poseban način na koji odajemo počast književniku Đuri Đukanovu. On je na svojstven način i jednim specifičnim umetničkim izražavanjem ostavio značajan trag u našoj književnosti. Ovogodišnja dobitnica nagrada Milana Grbić na pravi način čuva i neguje uspomenu na Đuru Đukanova, iako je na početku književnog stvaralaštva.

Nagrada „Đura Đukanov“ ustanovljena je 2005. godine i dodeljuje se za najbolju zbirku pripovedaka autora mlađeg od 30 godina pisanu na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis prethodno nije bio objavljivan u celosti ili u delovima. Širi izveštaj o ovoj svečanosti pogledajte u emisiji „Riznica“, koja je na programu 27. januara od 11 sati.