Na Zelenoj pijaci tražene vunene čarape i natikače…

Iako se sve čini da bi ova zima mogla i da odustena, ipak se laki dah skorodolazećeg “Deda sečka”, kako u narodu zovu februar polako oseća. Nekako je tradicija da se decembarska i januarska zima vrlo blagonaklono odnose prema obrazima i rukama, ali kada su noge u pitanju, opšte je poznato da čizma, u ovom slučaju čarapa, glavu čuva, pogotovo u februaru. E, baš iz tog razloga pronalazimo na Zelenjaku prave vunene čarape i natikače, koje su po ceni od 300 do 600 dinara provereno razlog što će kupac moći ležerno da se šetka po stanu, a i da ih ponese sa sobom kada ide u goste.

Kada smo kod gostiju, ovih dana se velika većina nas priprema da ode ili da dočeka..prijatelje, rođake, kako bi obeležili prvu veliku slavu u Novoj godini, svetog Jovana. Ova slava prevashodno je karakteristična i po tome što se u većini slučajeva odlazi kod kumova, gde je po pravilu…astal šaren..Oni koji ne idu, oni dočekuju. Mogli smo da zabeležimo kadrove, na kojima je primetno da su gužve gotovo veće u mesarama nego na Zelenjaku. Ipak, za pravu domaću žutu kokošiju, osim mesa potrebna je i šargarepa, za koju su kupci danas izdvajali 40 dinara, za zelen do 100, crni luk d 40 do 50, beli 400 dinara kilogram.  Celera je takođe bilo i to po ceni od 30 do 60 dinara komad Za jako lepu i prijatnu aromu supe, često je glavni krivac mogla da bude i biljka bamija, koja je pre pet godina bila vrlo atraktivna na našoj pijaci, ali je već godinama niko ne iznosi. Obično nakon supe, služi se sarma, za koju se bira prava velika glavica kiselog kupusa i u proseku se za nju izdvaja oko 360 dinara, koliko košta tri kilograma ovog kiselog specijaliteta. Krompir kao dodatak i prilog prodavan je po ceni od 40 dinara.

Mlada salata stajala je do 50 dinara glavica, mladi luk 35 dinara veza, karfiol 150 dinara kilogram. Nakon Ozbiljnih zalogaja, prelazi se na torte razne sorte, za koje se obično troše jaja, za koje je domaćica izdvojila od 11 do 13 dinara za komad.

 

Suve smokve su prodavane po ceni do 400 dinara, suvo grožđe do 450 dinara, orah do 800 dinara, lešnik 1000 dinara, badem do 1200 dinara. Ono što nalaže tradicija i lepo vaspitanje svakako  osim kafe i vina i buket lepog cveća za domaćicu, a sasvim sigurno će žute mimoze, po ceni od 200 dinara, izmamiti osmeh, kome god da su poklonjene.