Na Vodicama legenda i dalje živi

I ove godine, uprskos epidemiji, kod crkvice na Vodicama okupio se veliki broj vernika kako bi prisutvovao Svetoj liturgiji.

Vernicima je poručeno da se oslobode straha jer je i Sveta Marina, odnosno Ognjena Marija uz sve patnje i mučenja koje je preživela, smogla snage da izdrži.

Primetno je da vernici mahom nisu nosili zaštitne maske niti se pridržavali distance.

Sačuvana je legenda da je upravo ovde na mestu današnje crkvice na Vodicama izvor lekovite vode otkrio pastir koji se tu slučajno umio. Kako je od mukotrpnog rada, na telu i nogama imao rane, nakon što je prenoćio na ovom mestu, rane su nestale, a narod je počeo ovde da dolazi na to mesto radi pronalaska leka za kožu i oči. Ta legenda i danas na ovo mesto dovodi brojne vernike.

Svetu liturgiju na Vodicama u čast Ognjene Marije služio je Episkop Mileševski Filaret.

Otac Boban Petrović je prošle godine obećao da će crkva na vodicama i ovo sveto mesto dobiti zaslužan izgled i to je polako počelo da se ostvaruje.

U crkvenom kalendaru Sveta mučenica Marina jedan je od najpoštovanijih ženskih praznika.Veruje se da je grmljavina na Ognjenu Mariju loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da grmljavina ukazuje na bolest i siromaštvo.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi, kako po kući, tako i u polju. Takođe se veruje da se na Ognjenu Mariju ne valja kupati u “velikim vodama”, jer su brojni slučajevi utapanja baš na ovaj dan. Crkva na Vodicama posvećena Ognjenoj Mariji podignuta je 1865.godine odnosno pre 155 godina.