Na stovarištima u Kikindi nema zime

Zima je u punom jeku. Kratak period toplog vremena, kako tvrde prognostičari trajaće svega nekoliko dana, pa je potrebno pregledati šupe i podrume i proveriti koliko je ostalo drva, ukoliko se grejemo na čvrsto gorivo.

Ono što je potvrđeno, prema anketi, koju smo snimili, sigrađani se ipak opredeljuju da svoje stanove i kuće greju na plin. U stovarištima su kažu spremni i za deblji minus. Radi se konstantno i odgovara na želje kupaca.

Tako je i u stovarištu Bakić Komerc gde je godinama zastupljen trend da mušterija ne čeka drva, već da drva spremljana čekaju mušteriju, kao i da su drva suva i nisu izložena snežnim nanosima, što je vrlo bitno za kupca. Kako je naveo jedan od vlasnika stovarišta, Dragoslav Bakić, drva ima dovoljno i premda je dostava malo teža zbog snežnih nanosa na putevima, mušterije nemaju razloga za brigu.

 

-Što se tiče cene, ista je kao i periodu leta kada su ljudi najviše kupovali. Povećana potrošnja? I nije nešto. Temperature su tu od -5 do +5 ista količina drva se troši. Drva imamo dosta na lagerima i ne mislimo da će biti nestašice. Bagrem nam je 5800, bukva 6000, rezanje po metru je 200 dinara, a cepanje 500 dinara.  Imamo i otpadnu bukovinu u sanducima, 8000 dinara.

U lokalnim radnjama u prodaji su peći i na čvrsto gorivo, kao i na plin, a ima i tradicionalnih kvarcnih  peći čija cena nije menjana već dugi niz godina i ne prelazi 4000 dinara. Kada su plinske i peći na čvrsto gorivo u pitanju, tvrde u Etalonu, potražnja je gotovo ista.

Uglja takođe ima po stovarištima. Za tonu recimo koviljskog uglja traži se 8500 dinara. Još jredna od opcija, kojoj pribegavaju sugrađani je kupovina Drvenih briketa, puniih i šupljih od hrasta i bukve, koji kako ističu trgovci daje energiju dva i po puta jaču od drvet, a cena mu je 300 dinara za 10 kilograma.