Na Starom jezeru održana pokazna vežba “Gnjurac 2016”

Na Starom Jezeru održana je pokazna vežba spasavanja “Gnjurac 2016” koju su, po treći put, organizovali ronilački klub „Orka“, Crveni krst Kikinda, Vatrogasno spasilačka jedinica, Služba hitne medicinske pomoći, Policijska uprava, Sportski centar “Jezero”, Gorska služba spasavanja i Služba za spasavanje životinja. Simulirane su situacije iz poplavljenih područja, povreda na kupalištima i spasavanje iz vode davljenika. Među davljenicima se našao i jedan pas koji je spasila Služba za spasavanje životinja. U poslednjoj vežbi, demonstrirano je izvlačenje automobila iz vode.
gnjurac
Iako su ovakve vežbe tradicionalne, njihov značaj daleko je veći nakon poplava koje su se dogodile u Obrenovcu i ostalim delovima Srbije pretprošle godine.
– Slučaj iz Obrenovca i najnoviji primeri iz Makedonije pokazuju da uvek moramo biti pripravni. Zbog toga se svake godine organizujemo kako bi naše službe zajednički vežbale, a tu praksu nastavićemo i u budućnosti- rekao je predsednik ronilačkog kluba „Orka“ i organizator ovog događaja Stojan Bogosavljev.