Na slikarskoj koloniji “Dušan Kerkez Džev” i ove godine stvarana vrhunska slikarska dela

U Banatskom Velikom Selu održana je peta likovna kolonija “Dušan Kerkez Džev” koja je okupila 25 likovnih stvaralaca. Pored 16 akademskih slikara učešće su uzela i tri mlada umetnika iz Banatskog Velikog Sela.

Ovog puta smo ugostili slikare iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina,Beograda, Kikinde i mnogih drugih vojvođanskih mesta. Dušan Kerkez Džev bio je avangarda svoje generacije i jedan od najtalentovanijih studenata Likovne akademije u Novom Sadu. Preminuo je 1981. godine, a smrt ga je sprečila da diplomira. Džev je u našem selu bio promoter nekih novih umetničkih pravaca i kulture uopšte, rekao je Marko Đaković, predsednik Udruženje likovnih i književnih stvaralaca „Džev“.

Ispred gradske kuće koloniji je prisustvovao Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine:

-Lepo je što meštani Banatskog Velikog Sela i naša kulturna javnost neguje sećanja na ljude koji dali veliki doprinos kulturi i umetnosti. Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv domaćina da dođem u Banatsko Veliko Selo, pozdravim učesnike i organizatore, i da otvorim koloniju. Grad će nastaviti da pomaže rad, ali i da Udruženje “Džev” dobije svoje prostorije- kazao je Bogdan.

U okviru kolonije, upriličena je izložba radova dr Uglješe Colića iz Novog Sada, inspirisana pesnikom Miroslavom Antićem pod nazivom “Antić i prijatelji”.