Na selima 18 kandidata za knezove

U subotu u ponoć istekao je rok za podnošenje kandidatura za predsednike mesnih zajednica.Izbori će se održati 17. decembra u devet sela, a meštani će moći da glasaju za 18 kandidata, istakao je za TV Rubin Živa Knežević, predsednik Komisije za pripremu i organizaciju izbora u mesnim zajednicama:

-U sedam mesnih zajednica imamo po dva kandidata, u jednom selu ima tri, a u jednom samo jedan kandidat. Kandidate su predlagale političke stranke i grupe građana. Srpska napredna stranka u svakoj mesnoj zajednici predložila je po jednog kandidata, Srpska radikalna stranka ima dva, Savez vojvođanskih Mađara tri, dok su četiri kandidata predložena od strane grupe građana.

Kandidati u Mokrinu su: Živko Ugrenović kog je predložila SNS, Mile Beloš kandidat SRS i Nenad Čavić, ispred grupe građana, u Banatskom Velikom Selu Gojko Rodić ispred SNS i Ratko Milaković kog je predložila grupa građana.U Novim Kozarcima kandidat SNS-a je Dragoljub Ćosić, a SRS-a Dragan Stjepanović, u Ruskom Selu Dušan Marjanović je ispred SNS-a,a Judit Erdeg kandidovao je SVM. U Nakovu su kandidati Milan Majstorović ispred SNS-a i Slavko Ivetić ispred grupe građana, u Bašaidu su naprednjaci kandidovali Bojana Mikalačkog, a grupa građana Zorana Petrovića, u Sajanu je predlog SNS-a Milenko Vasiljević, SVM-a Zoltan Tot. U Banatskoj Topoli predlog SNS-a je Nedeljko Cimeša, a SVM-a Atila Lenard, dok je u Iđošu jedini kandidat ispred SNS-a Miodrag Komanov.

U odnosu na prethodne izbore održane 2012. godine ima novina.

-Jedna od novina je što je ukinut cenzus.Predsednik mesne zajednice biće kandidat koji osvoji najviše glasova birača odnosno prostu većinu – objasnio je Knežević.

Kandidate mogu predlagati i političke partije.

-Odlukom o mesnoj samoupravi koja je doneta 1993. godine, a izmenjena je i dopunjena 1998. takođe je postojala mogućnost da političke stranke, organizacije i grupe građana mogu da predlože kandidate za predsednike. Sada ponovo postoji ta mogućnost – rekao je naš sagovornik.

U birački spisak upisano je 17.800 birača koji će moći da glasaju na 25 biračkih mesta.

U svakoj mesnoj zajednici centralni organ na izborima biće izborna komisija koja će biti zadužena za njihovo sprovođenje, a na svakom biračkom mestu postojaće birački odbor.