Na prevetivnim pregledima u Bolnici prekontrolisano više od 400 pacijenata

U Opštoj bolnici u Kikindi organizovani su besplatni preventivni pregledi za građane koji imaju i koji nemaju zdravstvenu knjižicu. Treća po redu akcija pod pokroviteljstvom Ministartsva zdravlja obuhvatila je ultrazvuk abdomena, kontrolu hormona štitaste žlezde i preventivni mamografski pregled za žene starije od 40 godina.

Najveća gužva bila je u laboratoriji u kojoj je putem krvi proveran hormon štitaste žlezde i gde je za osam sati primljen 201 pacijent.

Dr Mirko Stoisavljević, direktor Opšte bolnice pozdravio je akciju Ministarstva zdravlja.

-Pozdravljam ovakav način pregleda jer imamo mogućnost da steknemo uvid u zdravstveno stanje i pacijenata koji nisu osigurani. Ovo nam olakšava posao jer dolaze i pacijenti koji imaju zakazane preglede i oni koji nemaju tako da rastrećujemo svakodnevni rad istakao je dr Mirko Stoisavljević, direktor Opšte bolnice.

Ultrazvuk abdomena prekontrolisalo je 188 pacijenata.

-Prevetivni pregledi znače mnogo. Mi radimo sa jednim aparatom i nemamo mogućnost da prekontrolišemo veći broj pacijenata, pa se čeka na preglede. Danas smo uradili veliki posao jer smo na raspolaganju imali dva ultrazvuka.Jedan aparat pozajmili smo od kolega sa ginekologije, tako da smo uspeli da ispoštujemo sve sugrađane koji su došli – dodala je dr Ljubica Kovačević, načelnica Službe za radiologiju.

Za pregled na mamografu bilo je zainteresovano 48 sugrađanki, ali je prošla polovina. Mamografija je važna radi preventivnog otkrivanja karcinoma dojke.

-Mamografiju radimo svakodnevno i naše sugrađanke su disciplinovane kada je ovaj pregled u pitanju. Sada smo uspeli da pregledamo i žene bez uputa što je još jedan vid prevencije – rekla nam je Tatjana Tot, rendgen tehničar.

Kako pregled na mamografu traje do pola sata, za pacijentkinje koje nisu stigle na red zakazani su novi termini. Kako ističu u Bolnici karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje žena i preventiva je najvažnija.