Na „Mamutfestu“ prikazano kulturno-istorijsko blago naše države

Dvorište Narodnog muzeja ugostilo je muzeje i galerije iz različitih krajeva naše zemlje, koji su kikindskim mališanima kroz inventivne radionice predstavile svoje ustanove. Mnogi od njih do sada su dolazili na „Mamutfest“, a u svoj rad uvek pokušavaju da unesu nešto drugačije, kako bi deci bili što interesantniji. Tako je Prirodnjački muzej iz Beograda ovog puta doneo različite knjige, fotografije i fosile, a pripremili su i slagalice i kviz. Kako je istakla Dragana Vučićević, kustos Prirodnjačkog muzeja, prirodne nauke deci više nisu bauk.

Zavičajni muzej Knjaževac drugi put je gost „Mamutfesta“ i ponovo je prikazao „Zavičajni pojmovnik“. Prema rečima Milene Milošević Micić, višeg kustosa ove ustanove, u pitanju je program koji je veoma važan za male sredine, koji decu uči o važnim pojmovima i predmetima iz muzejske zbirke „od A do Š“.

Već tradicionalno, kroz interesantnu radionicu prikazan je i rad jednog od najvećeg srpskog slikara Save Šumanovića. Galerija iz Šida koja nosi njegovo ime spremila je za male Kikinđane „Umetnost u kutiji“.

Galerija Matice Srpske predstavila se deci kroz lego radionicu, a Narodni muzej iz Beograda prikazao je kroz radionicu lokalitet Lepenski Vir. Radnu atmosferu zabeležili smo i kod štanda Muzeja afričke umetnosti iz Beograda.

Muzej Jugoslavije predstavio je stare i pomalo zaboravljene igre, poput „Ne ljuti se, čoveče“, lastiša i klikera.  Raznolikost programa „Mamutfest“ prijala je kikindskim mališanima, koji su rado učestvovali u svim radionicama. Širi izveštaj o ovoj manifestaciji pogledajte u našoj „Riznici“, koja je na programu 23. septembra.