Na javnim radovima posao dobilo 149 nezaposlenih

Na konkursu za javne radove NSZ u severnom Banatu biće angažovano 149 nezaposlenih kod 50 poslodavaca. Jedan javni poziv odnosio se na nezaposlene, a drugi je bio za nezaposlene osobe sa invaliditetom. Na konkursu za javne radove za nezaposlene odobrena su sredstva za 24 poslodavca koji zapošljavaju 64 osobe.
-Potrudili smo se da svakom ko je podneo validnu prijavu projekat bude i odobren. Ugovori su sklopljeni i nezaposleni su već angažovani. Po javnom pozivu poslodavci su imali obavezu da angažuju korisnike socijalne pomoći, Rome, nekvalifikovane osobe, viškovi zaposlenih, mlade do 30 godina, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, mlade do 30 godina koji su deca palih boraca – istakla je Jelena Mitrović, direktorica Filijale NSZ.


Interesovanje za javne radove bilo je veliko, a pravo da konkurišu imali su privatni i javni sektor, udruženja i zadruge. Svi javni radovi traju četiri meseca, a nezaposleni sa poslodavcem potpisuju ugovor o privremenim i povremenim poslovima dok nadoknada iznosi do 18.000 dinara uz pravo na troškove prevoza do 2.000 dinara. I na javnom pozivu za nezaposlene invalidne osobe bilo je veliko interesovanje.
-Javni radovi obuhvatiće socijalno-humanitarne delatnosti, održavanje i zaštitu životne sredine , javne infrastrukture, a invalidna lica angažuju se i u kulturnim delatnostima. Na ovom konkursu odobreno je angažovanje 85 nezaposlenih za 26 poslodavaca – rekla je Jelena Mitrović.


I lokalna samouprava obezbedila je sredstv za aktivne mere smanjenje broja nezaposlenih.
-I grad Kikinda opredelio je tri miliona dinara za javne radove. Taj novac je udružen sa republičkim tako da je ukupan budžet 5,7 miliona dinara. Javni poziv će biti raspisan do 30. juna – dodala je naša sagovornica.
Za javne radove predviđeno je oko 18,5 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije. Javni poziv za ove radove koji je raspisala pokrajina trajao je do 15. maja.Stigle su 23 prijave za 100 nezaposlenih.