Na javnim radovima biće angažovano 45 nezaposlenih

Javni poziv za javne radove Nacionalne službe za zapošljavanje i ove godine izazvao je veliko interesovanje kako kod nezaposlenih tako i kod organizacija i ustanova koje su mogle da konkurišu. Kako je za TV Rubin istakla Jelena Mitrović, direktorica Filijale NSZ Republika je opredelila sredstva za jave radove za nezaposlene i za osobe sa invaliditetom.

Na javnim radovima angažovani su viškovi zaposlenih, sugrađani koji su korisnici socijalne pomoći, Romi, osobe bez i sa niskim kvalifikacijama, kao i dugoročno nezaposleni. Na osnovu javnih radova u Kikindi će biti angažovano 45 nezaposlenih od čega su 23 lica osobe sa invaliditetom i to kod 27 poslodavaca – istakla je Jelena Mitrović, direktorica Filijale NSZ.

Angažovanje radnika putem javnih radova tražile su mesne zajednice, javna preduzeća, udruženja, ustanove socijalne zaštite. Svi koji su dobili pozitivne odgovore na konkursu angažovali su nezaposlene za rad u održavanju javne infrastrukture i zaštiti životne sredine, kao u oblasti socijalnih i humanitarnih delatnosti.

-Nadoknada za javni rad je 18.000 dinara za pun fond sati tokom meseca. Za prevoz je predviđena naknada od 2.000 dinara. Angažovanje po javnom radu traje četiri meseca – rekla je Jelena Mitrović.

U Filijali NSZ očekuju i da Pokrajina i Grad Kikinda raspišu javne pozive takođe za javne radove.Po konkursu lokalne samouprave biće izdvojeno šest miliona dinara i postojaće mogućnost da se angažuju 44 nezaposlene osobe na javnim radovima.