Na božićnoj liturgiji manje vernika nego inače ali iz Hrama Svetog Nikole upućen božićni pozdrav svima

Danas je Božić, najradosniji hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Prvi dan se uvek obeležava 7.januara i prazuje se tri dana. Pravoslavni vernici rano ujutro odlaze na liturgiju a oni koji su postili veliki božićni post odlaze na pričest.

U Crkvi „Svetog Nikole“ na gradskom trgu jutros se na pravoslavnu božićnu arhijerejsku liturgiju okupio značajan broj građana ali ipak znatno manji broj vernika nego što je to bilo ranijih godina. U hramu je pročitana poslanica arhijera Srpske Pravoslavne Crkve. U poslanici je poslata poruka vernicima da čuvaju svoje zdravlje i život i druge. Posebno je upućena uteha onima koji su usled aktuelne bolesti ostali bez svojih bližnjih.

Starešina Hrama „Sveti Nikola“ u centru Kikinde, protojerej Nikola Mišković poželeo je sugrađanima radostan praznik.

– Pomaže Bog, dobro došli. Pozdravljamo Vas večitim i dragim pozdravom Hristos se rodi. Koristimo i ovom prilikom u ovom našem hramu, kao i svake godine, da pozdravimo sve prisutne i vernike i ljude koji su možda ove godine došli i prvi put ali Bogu je to verovatnio bilo milo da tako bude. Pozdravljamo i sugrađane koji danas nisu mogli da dođu, možda i iz zdravstvenih razloga, pozdravlja ih crkva sa večitim pozdravom Hristos se rodi. Želimo Vam da provedete Božić u Vašim domovima sa Vašim najmilijima u zdravlju i miru, rekao je protojerej Nikola Mišković, starešina hrama „Sveti Nikola“ u Kikindi.

Božićnoj liturgiji prisustvovali su lokalni čelnici. Gradonačelnik Nikola Lukač najpre je poželeo Kikinđanima dobro zdravlje.

Najradosniji praznik u hrišćanstvu rođenje Hristovo, želim da čestitam svim Kikinđanima Božić naravno tradicionalnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi, srećan Božić. Naravno želim svima mir, zdravlje, blagostanje i da u porodičnom okruženju provedu ovaj najradosniji praznik. Da ih u narednom periodu krasi jedna lepota, mirnoća ali najvažnije zdravlje koje nam je najpotrebnije u ovim teškim vremenima. Prisustvovali smo liturgiji u oba hrama, i hramu „Svetog Nikole“ i Hramu „Svetih Kozme i Damjana“, građani su odgovorni, na jedan dostojanstven način obeležavamo ovaj hrišćanski praznik, svih mera se pridržavamo. U teškim okolnostima ono što nam treba je solidarnost, odgovornost, zdravlje i mir svima, još jednom Srećan Božić, Hristos se rodi, mir Božiji, istakao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Božićna arhijerejska liturgija služena je i u Hramu „Svetih Kozme i Damjana“. Božić je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva – očinstva i materinstva. Kod Srba taj praznik je ukrašen najlepšim verskim običajima i obredima, koji imaju jedan osnovni smisao i cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama. Ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini.