Na agrarnoj manifestaciji u Kikindi 170 izlagača

Poljoprivreda je važna za naš grad i predstavlja ogroman potencijal kako grada tako i okolnih sela što je i opredelilo lokalnu samoupravu da prvi put organizuje ovakvu manifestaciju. Izlagači na sajmu nisu krili zadovoljstvo što je Kikinda dobila jednu od najvažnijih agranih manifestacija. Među njima su bili i vinari i vinogradari, a Branislav Brojčin iz udruženja „Šasla“ iz Iđoša ističe da je našem gradu trebao ovakav sajam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Sajam poljoprivrede je značajan za sve nas jer smo mi poljoprivredni kraj. Berba ranih sorti grožđa je počela, a za sedam dana očekujemo da se bere rizling i sorte za crna vina. Godina je bila loša, ali bez obzira na to nadamo se dobrom vinu – istakao je Branislav Brojčin.

Manifestacija „Moja bašta“ održana u okviru sajma okupila je tridesetak izlagača, rekao je Nikola Filipović iz udruženja „Banatska lenija“.

-Na predlog gradske uprave manifestacija „Moja bašta“ koja se ove godine održava 10. put našla je svoje mesto na Poljoprivrednom sajmu. Čestitam organizatorima, a najvažnije je što svi međusobno razgovaraju i razmenjuju iskustva – rekao je Filipović.

Manifestaciji su se odazvali i pčelari. Saša Čolak, predsednik udruženja pčelara „Kikinda“ napominje da je i pčelarima u cilju da budu deo društvenog života.

-Svaka manifestacija ovakvog tipa promoviše ono što radimo.Pčelari su imali tešk godinu, a veliku pomoć da prebrodimo nedaće pružili su nam grad i Pokrajina – rekao je Čolak.

U zanatskoj ulici predstavilo se desetak zanatlija među kojima i mladi proizvođači piva. Zajedno sa kolegom, Slobodan Suvajdžin osnovao je prvu zanatsku pivaru u našem gradu

Doneli smo novi proizvod belgijsko pšenično pivo. Sledeće nedelje imaćemo još jednu premijeru, pivo od ludaje – napominje Suvajdžin.

Na Atletskom stadionu predstavljena je mehanizacija. Na ovom prostoru je i izložba stoke, pernatih i sitnih životinja. Stočar Ivan Tuturilov doneo je junice.

-Velika je stvar organizovati poljoprivredni sajam. Bilo bi lepo da on zaživi. Imamo svega i treba to da pokažemo – napomenuo je Tuturilov

U okviru sajma organizovana su stručna predavanja na kojima su govorili profesori sa Poljoprivrednog fakulteta i iz Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“, kao i gosti iz Slovenije.