Muzika sefardskih Jevreja pred Kikinđanima

U organizaciji udruženja građana “Eš” Kikinđani su imali priliku da uživaju u muzici sefardskih Jevreja u izvođenju grupe “Šira autfila” iz Beograda. Koncertu je prisustvovao i Milenko Jovanov, poslanik u Skupštini AP Vojvodine koji je pozdravio prisutne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Drago mi je da imamo još jedan događaj u nizu koji se odnosi na jevrejsku zajednicu u našem gradu. Istorija srpskog i jevrejskog naroda je isprepletena. Važnost ovakvih događaja prepozanli su grad Kikinda i Pokrajinski sekretarijat za kulturu,javno informisanje i odnose s verskim zajednicama – istakao Milenko Jovanov.

Grupa “Šira autfila” se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem, sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka.Strastveno kombinuju tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju.

-Grupa je osnovana pre 20 godina kada sam počeo da se interesujem za sefardsku muziku. Isto toliko širom sveta izvodimo ovu muziku. U bendu nas je petorica – rekao je Stefan Sablić, osnivač grupe “Šira autfila”

Tomislav Harlbror, sekretar udruženja “Eš” napominje da je koncert organizovan na poziv prijatelja iz Kikinde i da su veoma retke grupe koje izvode orijentalnu jevrejsku muziku:

Lepota života je u suživotu svih naroda koji su na jednom prostoru, u poštovanju svih vera i nacionalnosti.

-Kultura Jevreja je bogata i drago mi je što se u Kikindi organizuju događaji koji našu tradiciju predstavljaju na najbolji način – dodao je Zdenko Levi iz Jevrejska opština Kikinde

Jedinsten zvuk koji kreira moderan pristup istorijskom nasleđu doprineo je da 2009. godine u Amsterdamu “Šira autfila” dobije prestižnu nagradu za najbolju World Music grupu.