Muzičari iz sedam zemalja izveli autorska dela pred Kikinđanima

„Kikindsko leto“ dobilo je i svoj internacionalni karakter, jer su na sceni Kurije nastupili muzičari iz sedam zemalja. Oni su deo multidisciplinarne umetničke kolonije u rumunskom mestu Dudešti Veki.

Tako su virtuozi na sedam instrumenata stvorili posebnu muzičku fuziju, uz koju su mogle da uživaju sve generacije:ž. Kolonija nastala u Dudešti Vekiju postoji više od decenije, a ovo je prvi put da se proširila i na prostore naše zemlje:

-Veoma mi je drago što sam ovde. Već sam nekoliko puta bio u Kikindi, ali je ovo prvi put od kako smo počeli našu divnu saradnju. Ja sam predsednik Asocijacije bugarskog kulturnog foruma. Pre dve nedelje potpisali smo ugovor sa Kulturnim centrom Kikinda, pa je ovo samo početak niza događaja i različitih umetničkih razmena.

Umetnička kolonija u Dudešti Vekiju pored muzičara, okuplja i slikare, vajare, fotografe i pejzažne umetnike. Oni dolaze iz Rumunije, Bugarske, Srbije, Nemačke, Španije, Francuske i Grčke. Spaja ih ljubav prema stvaralaštvu i želja da budu deo grupe u kojoj neće gubiti svoju individualnost. Tako je umetnik iz Bugarske Nikolaj Ivanov ujedno i muzičar, kompozitor i slikar.

-Poslednjih sedam godina živim u Berlinu, ali mogu da kažem da sam uvek na putu. Bio sam na svim kontinentima sa različitim umetnicima, gde sam upoznavao različite kulture. Najčešće komponujem muziku za filmove i za žive svirke. To je neka vrsta sintetičkog zvuka u kojem se susreću etno i džez.

Pre godinu dana postao je deo ove umetničke kolonije i smatra da je veoma značajno za stvaraoca da bude deo ovakve grupe, jer tako upoznaje različitost ovog sveta.

-Rumunija, sada Kikinda, za mene je veoma interesantno iskustvo. Mislim da je danas veoma važna razmena energije između ljudi. Živimo u veoma čudnom modernom svetu. Sviđalo se globalno društvo nama ili ne, to je činjenica. Moramo da pronađemo način da se ponašamo kao ljudi. Vi ste Srbi, ja sam Bugarin, oni su iz Francuske, Rumunije, ali svi smo ljudska bića. Uz svoju muziku želim da doprem do ljudi i da ih zbližim.

Na ovoj koloniji, svog predstavnika imala je i Kikinda, tačnije Banatsko Veliko Selo. Svoje umeće na bini u Kuriji pokazao je i Milan Vašalić.

Muzika umetnika iz Dudešti Vekija nije komercijalna i možda je je teško razumeti. Ipak, važno je napomenuti da su svi muzičari ujedno i autori dela koje izvode, pa je leto u Kikindi tako postalo bogatije za unikatne melodije stvaralaca iz sedam zemalja.