Muzej “Terra” dobija svoj izgled

U toku je rekonstrukcija na nekadašnjem manježa u prostoru bivše kasarne, a budućem Muzeja “Terra”. Radovi na ovom prostoru počeli su pre četiri godine, ali su najznačajnija sredstva stigla prošle godine kada je Grad Kikinda konkurisao i dobio novac od Ministarstva kulture i informisanja po konkursu “Gradovi u fokusu”.

-Evidentno je da se radovima nazire kraj. Najkasnije ove jeseni moći ćemo končano i da otvorimo Muzej “Terra”. Ostalo je da se postave reflektori i pločice, završe toaleti. Za najdalje mesec dana pomenuti radovi biće gotovi. Očekujemo i da stignu dve velike kapije koje će biti identične kakve su bile u momentu gradnje manježa – istakao je Slobodan Kojić, direktor “Terre”.

Ideja o otvaranju Muzeja “Terra” postoji dugo. Ovo je ujedno pravo rešenja da se spase i nekadašnji manjež koji je nastao kao kopija bečkog. Manjež se kao objekat nalazi u planskim dokumentima Kikinde iz 1871. godine.To su hale koje su podizane za trenažu konja Austro-ugarske vojske. Hala u Kikindi ima 30 metara i po svojoj veličini bila je druga u Austro-ugarskoj monarhiji.

-Jedna polovina krova na manježu nije postojala, drvena građa je bila istrulila i bilo je pitanje kada će se hala urušiti. Najpre je postavljena nova krovna konstrukcija i daske, urađena je horizontalna izolacija, izbetoniran je prostor. Sa blizu 20 miliona dinara koje je grad dobio po konkursu “Gradovi u fokusu” sve radove privešćemo kraju – dodao je Kojić.

Kao svaki ozbiljan Muzej i ovaj će imati prostor za multimedijalne sadržaje, suvenirnicu i prostor u kojem je moguće popiti kafu ili čaj. Otvaranjem muzeja steći će se uslovi i za proizvodnju i prodaju suvenira.

-Suveniranica će se nalaziti u objektu pored manježa koji je nekada služio kao akumultarska stanica. Sredstva za rekonstrukciju oko sedam miliona dinara trebalo bi da obezbede lokalna samouprava i ministartsva kulture i informisanja i turizma i trgovine – napomenuo je naš sagovornik.

Od jeseni će muzej primiti i prve studente specijalističkih studija, saznajemo od našeg sagovornika:

-Kikinda je jedino mesto na planeti gde se akumulira veliko znanje o pravljenju velikih skulptura od terakote. Tako da će od jeseni početi specijalističe studije. Akademija umetnosti u Novom Sadu oberučke je prihvatila ovu saradnju.

U toku su i pripreme za 36. Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti “Terra 2017” koji svake godine okuplja eminete svetske umetnike.Ove godine će tokom jula u Kikindi stvarati umetnici iz Rusije, Perua, Italije i Srbije.