Muško-ženska…zimnica

Na kikindskoj pijaci, u ranim jutarnjim satima najviše je kako prodavaca, tako i kupaca koji koriste jutarnju svežinu za bakaluk, a polako kreće i priprema zimnice.

Još samo jedan petak u letnjem avgustu i onda će sve početi da miriše na jesen. Uz jesenje kulise obično ide i priprema za one, još hladnije dana, kada uz omiljenu seriju valja namazati krišku hleba pravim domaćim pekmezom, koji je napravljen u avgustu, od julskih šljiva. Sugrađani većinom vole da pripremaju zimnicu, onako porodično, zajednički.

Prilikom kupovine, kada je bakaluk pijačni u pitanju, kako tvrde pojedini pojačari, zna se ko najčešće ide u pazar i slažu se da to obično obavlja “glava” porodice. I tu bi se u većini kuća i završilo angažovanje jačeg pola, dok sve ostalo spada na nju. On će u zimskim danima, uživati u plodovima rada, lepše mu polovine i hvaliti se pred kumovima kako krastavac ni upola ne bi bio tako ukusan, da ga on (svojim rukama) nije doneo sa pijace. Ipak, mora se priznati da je  ovaj 21. vek  iznjedrio kod mlađe generacije više jednakosti u kuhinji, dok su oni malo stariji verni svojim principima. Od proizvoda prirode na Zelenjaku danas smo zatekli krastavce po ceni od 60 do 70 dinara, papriku od 60 do 120 dinara, veza zeleni 120 dinara, šargarepa je prodavana po ovoletnjoj ceni od 60 dinara, celer 50 dinara komad, beli luk od 250 do 400 dinara kilogram, crni luk 50 koliko su trgovci tražili i za krompir. Kada je paradajz u pitanju, ove godine sugrađani su svesni da je zbog loših uslova i paradajz ostao na ceni od 80 do 110 dinara. Kako tvrdi sugrađanka Marica Milošev, koja se bavi proizvodnjom već više decenija, cena je adekvatna baš vremenkim uslovima:

-Ova godina je vrlo loša, dva nivoa bilo pretoplo, nije bilo oprašivanja, nakon toga dva nivoa hladno, opet bez oprašivanja. Zato je to ta cena, nema ga mnogo. Na jednoj grani, umesto sedam-osam plodova, ima svega jedan-dva. Vreme nije dozvolilo da se više opraši. On nije samooprašivajući, a insekata nije bilo u onoj meri u kojoj bi trebalo. Ove godine, inače, sve kasni sa rodom. Proizvodimo i mladi luk, tako da ga imamo od maja do kraja jeseni. Imamo svoje mušterije, koje kupuju kod nas već godinama

Voćna ponuda, rekli bi više nego dobra. Vrlo lepi primerci breskvi po ceni od 80 do 100 dinara, jabuke od 35 do 50 dinara, šljive 40, grožđe 100 dinara, maline 260 dinara kilogram. Dinje su stajale danas 40 dinara, dok su lubenice prodavane po ceni od 20 dinara kilogram.

Ipak u duhu priprema zimnice izdvajamo šipak, koji je poznat po tome što je prirodan lek za brojne zdravstvene probleme. Ovo tamno crveno voće je u širokoj upotrebi u alternativnoj medicini, a može se nazvati i superzvedom u svetu nutricionizma zbog visokog sadržaja gvožđa i vitamina. On odbija infekcije koje mogu izazvati temperaturu, poboljšava cirkulaciju u udovima, pojačava protok urina i gasi žeđ. Pravi divlji šipak smo našli na gradskoj pijaci i to po ceni od 100 dinara za pakovanje.