Mraz i hladni dani ostavljaju posledice u voćnjacima

 

Prave razmere štete, koju su nanele temperaturne razlike zabeležene krajem februara i početkom marta znaće se tek kad otopli, ali već sada je poznato da će najveću štetu pretrpeti kajsije, breskve i trešnja. Naše komšije u Bačkoj pretrpele su znatno veću štetu. Proizvođač jabuka sa peska, Janoš Kovač, koji je na kikindskom Zelenjaku već blizu dve decenije procenjuje da je šteta od niskih temperatura primetna na rodu jabuka i da će rod biti za trećinu umanjen:

-Ovakvu godinu ne pamtimo. Ovogodišnja  situacij je  jako  nezgodna, minus 17, minus 19, naneli su verliku štetu u voćnjacima. Znamo da  je jabuka osetljiva, bar neke njene  vrste. Ne snalazimo se da krenemo u proizvodnju. Između ostalog i zbog cena, koje tek treba da se formiraju, a koje ne idu u prilog malom proizvođaču.

 

Na pupoljcima, kako objašnjava Kovač, još uvek se ne može razaznati da li su anomalije, koje ukazuju na bolest već prisutne. U Vojvodini uglavnom su rasprostranjene sorte zlatni delišes, ajdared, gloster i to su relativno otporne vrste, ali proizvođači strahuju da bi ova godina mogla da bude jedna od lošijih.