Mošti ruskih svetitelja stigle u crkvu Svetog oca Nikole

Sugrađani imaju priliku da vide, poklone se i celivaju mošti 18 ruskih svetaca Rostovske i Jaroslavske zemlje. Mošti su polovinom oktobra stigle u Srbiju i znak su bratske ljubavi između ruskl crkve i našeg naroda, a u Kikindi će biti do ponedeljka, 18. novembra. Monah Valentin iz ruskog Spasojakovljevskog manastira došao je iz hrama iz kog su donete svetinje.

 

 

 

 

 

 

-Ako čovek dolazi sa verom u srcu prema Gospodu pomoću moštiju svetitelja može da se pomoli za duševno i fizičko isceljenje – rekao je monah Valentin.

Vernici će u crkvi Svetog oca Nikole moštima moći da se poklone od jutra do večeri.

-Mi dobro znamo koliko su Srbi duhovno i kulturno vezani sa ruskim narodom. Naše crkve su u velikoj ljubavi. Narod ruski koji je u izgantsvu i ratovima izgubio život na ovim prostorima molio se ovim svetiteljima.Sada su mošti tih istih svetitelja ovde kako bi se molili za pokoj njihovih duša – rekao je jerej Milenko Sandić.

Među svecima čije su mošti u Srbiji su: Sveti blagoverni veliki knez Aleksandar Nevski iz 13. veka, Prepodobni Sergej – iguman Radonežski i čudotvorac svih Rusa iz 14. veka, Prepodobni Kornil Preslavski iz 17. veka, Prepodobni Danilo Preslavski iz 16. veka, Prepodobni Nikita stolpnik Preslavski iz 12. veka, Blagoverni knez Vasilije Jaroslavski iz 13 veka i drugi. Ruski svetitelj poštovani su u našem narodu.

Vernici su na papirima ispisivali imena najmilih i za njih će biti čitana molitva u ruskim hramovima. U čast dolaska moštiju u ponedeljak u 7 sati i 30 minuta u pravoslavnom hramu biće služena Sveta arhijerejska liturgija kojoj će prisustvovati svi sveštenci kikindskog namesništva. Mošti su u Kikindu stigle iz Zrenjanina, a dalje će biti izložene u Novom Kneževcu.