Monografija “Slobodan Kojić – Skulpture”

U Galeriji “Terra” predstavljena je monografija “Slobodan Kojić -Skulpture”. Kojić dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i učesnik je mnogih izložbi i vajarskih kolonija i simpozijuma u zemlji i inostranstvu. Godine 1982. osnovao je Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti “Terra” u Kikindi.

Bogata biografija kikindskog vajara pretočena je u monografiju čiji su autori istoričarka umetnosti Svetlana Mladenov, likovni kritičar Sava Stepanov i Nenad Šoškić direktor Centra za savremenu umetnost Crne Gore.
-Boban Kojić je umetnik koji zavređuje ovakvu knjigu, a ja sam dobio priliku da pišem o vajaru kojeg pratim od samog početka. Pokušao sam da opišem ne samo kontinuitet delovanja Slobodana Kojića, nego i da ga smestim u tokove vojvođasnke, srpske i bivše jugoslovenske umetnosti – istakao je Sava Stepanov, likovni kritičar.
Stepanov ističe da je svaka monografija neka vrsta imaginarnog muzeja umetnika o kojem je napisana.Veliki broj sugrađana okupio se na predstavljanju ove knjige.


-Nepopravljiv sam lokal patriota. Koliko se ja radujem ovoj monografiji uveren sam da će mnogi Kikinđani podeliti tu radost sa mnom. U knjizi se nalaze tekstovi i fotografije koje prate moj rad u vajarstvu od prve godine akademije do danas. Deo je povećen mom menadžerskom i profesorskom radu – rekao je Slobodan Kojić, direktor “Terre”.
Delo je nagrađeno na Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici za najbolje osmišljenu knjigu iz oblasti umetnosti.