Mokrinske Uskršnje svečanosti, započeli najmlađi žitelji

Kreativna uskršnja radionica, u Mokrinu, koju tradicionalno organizuju učitelji i bibliotekarka Darinka Maljugić i ovoga puta je okupila veliki broj zainteresovanih učesnika. Sa decom su radili učitelji, kao i članice udruženja Mokrinčanke, te su đaci imali mogućnost i da saznaju neke novije metode i načine, kako pravljenja, tako i ukrašavanja raznih predmeta, sa uskršnjim motivima. Kako je navela bibliotekarka, Darinka Maljugić, koja je već prepoznata kao veliki maštar i prijatelj dece, radionica je u sklopu realizacije projekta, koji su pokrenule članice udruženja “Mokrinčanke”, pod nazivom „Izrada uskršnjih suvenira“.

Učesnici radionice većinom znaju po neku od tehnika budući da su, kako su nam objasnili do sada učestvovali na raznim radionicama i pokazali da razumeju svet mašte. Spretne ruke, ozbiljnost prilikom obrade različiotog materijala, najčešće kao rezultat imaju predmete na kojima im i odrasli mogu pozavideti.

Prostorija  u kojoj je smeštena biblioteka, već je podosta vremešna i prebukirana, kada su maštoviti predmeti u pitanju i knjige, te  nije mogla da primi svu decu, koja bi mogla da  budu učesnici u radionici. Kako je Maljugić navela, u školi „Vasa Stajić“ postoji  kreativna radionica, u okviru koje se neguju stari zanati, poput veza i štrikanja i šivenja, pored savremene tehnike dekupaž, koja se primenjuje gotovo na svim materijalima.